Спорт

Може ли дечак из Дагестана да спаси Манчестер јунајтед?

"Олд Трафорд" је увек било место на којем су сањани велики снови. Навијачима је јава годинама ружнија од сна, због чега су и очекивања из године у годину све већа. Њих би, у скоријој будућности, могао да испуни један дечак из Русије
Може ли дечак из Дагестана да спаси Манчестер јунајтед?Getty © Charles McQuillan / Stringer

Највећи бисер академије која је током скоро једног века постојања избацила имена попут сера Бобија Чарлтона, Џорџа Беста, Данкана Едвардса, Рајана Гигса, Пола Сколса, Дејвида Бекама, Пола Погбе и Маркуса Рашфорда долази из Русије.

Његово име је Амир Ибрагимов, момак који има само 15 година, али наступа за неколико различитих "годишта".

Ибрагимов игра на позицији офанзивног везног играча и још једном се нашао у центру пажње острвских медија, када је за У16 екипу "црвених ђавола" постигао сва четири поготка у тријумфу над Њукаслом од 4:1.

Млади Рус могао би да буде стуб новог Јунајтеда у којем се очекују корените промене након што је британски милијардер сер Џим Ретклиф купио 25 одсто власништва највећег енглеског клуба.

Ретклиф је за четвртину власничког удела издвојио скоро милијарду и по евра, планира моментално улагање од 270 милиона европских новчаница, а одмах је ставио до знања да жели да се пита о инфраструктури и спортском сектору.

Клуб је скоро две деценије у власништву породице Глејзер која га је, са врха европског фудбала, бацила на само дно.

Све су учесталије и интензивније приче да би "Театар снова" могао да буде срушен зарад изградње новог, модернијег стадиона, али је јасно и да ће клуб морати да се врати коренима, односно играчима из своје академије.

Први који би могао да крене стазама славних претходника јесте дечак који је већ имао прилику да искуси живот професионалца. У априлу је, на позив менаџера Ерика тен Хага, тренирао са првим тимом, што је био још један степеник ка врху.

Амир је са породицом из родног Дагестана стигао у Енглеску када је имао 11 година и фудбалску каријеру почео је у Шефилд јунајтеду. Уследила је селидба у Манчестер који је победио највеће конкуренте, где је врло брзо заслужио капитенску траку.

У августу 2022. године је потписао први уговор са Јунајтедом, а неколико месеци касније, у јануару, потрудио се да га добро запамте навијачи највећег ривала.

У лиги за играче до 16 година, Ибрагимов је постигао победоносни погодак против Ливерпула, да би онда отишао да помогне и У18 селекцији. Манчестер је тријумфовао резултатом 3:2 уз још једну сјајну партију младог Руса.

Тренер Радусио Кинг, који је надгледао његову пробу у Јунајтеду, за британске медије описао је о каквом се фудбалеру ради.

"Оно што ме највише импресионира код њега је тај менталитет због којег никада не одустаје", истакао је Кинг.

"Ако вам је потребан неко да спринта у последњим секундама како би спречио противнички контранапад, то је клинац за вас."

Тренер додаје да млади Амир има све услове за успех и да га подсећа на једног великана који је писао историју на "Олд Трафорду".

"Нисам видео много оних који могу да трче као он. Видим га на позицији 'десетке', улога коју је имао Вејн Руни – да пробија напред, мења страну, уклизава, напада... Реците шта год желите, он ће урадити. Такође, не желимо да Амир изгуби своју креативност и полетност, а као тренер који је задужен за технику, верујем да има све адуте за успех."

Поред изузетне посвећености и физичких предиспозиција, одликује га и прави приступ спорту, као и фер-плеј.

У утакмици против Тотенхема пао је у казненом простору и судија је, упркос протестима гостујућих играча, показао на белу тачку. Али Ибрагимов, који се сам саплео у том дуелу, није желео да на непоштен начин постигне погодак и лагано је "додао" лопту голману "певаца".

Дуел је завршен нерешено 2:2 и, без обзира на то што је тај једанаестерац могао да буде одлучујући, млади Рус је добио низ похвала због своје одлуке.

Популарност у Енглеској донела му је и првог великог спонзора, па Амир често објављује фотографије у новим копачкама компаније "Адидас".

Поред тога, посвећен је муслиман и његов снимак у којем рецитује један део Курана постао је виралан на друштвеним мрежама.

Занимљиво је да је Амир само један члан веома талентоване спортске породице.

Два млађа брата – Газир и Мухамед – такође су чланови Манчестер јунајтеда, док је најстарији, 19-годишњи Ибрагим, професионални ММА борац. До сада је у каријери имао шест борби и свих шест је решио у своју корист.

Када је будућност у питању, јасно је да би у наредним сезонама требало да постане првотимац Јунајтеда. По истеку актуелне сарадње имаће 17 година и имаће могућност да потпише професионални уговор.

На жалост навијача у Русији, одабрао је да наступа за млађе селекције Енглеске и већ је уписао пет утакмица за репрезентацију до 15 година. Међутим, то не мора да га је "зборнаја" потпуно изгубила јер је много примера играча који промене национални тим у сениорској конкуренцији.

image
VV inauguration
banner