Спорт

Остало их осам - борба за "богињу" достиже врхунац

Познати су сви учесници четвртфинала Светског првенства у Катару. Осам екипа бори се за трофеј намењен шампиону света у фудбалу, а сваки четвртфинални пар делује занимљивије од другог. Пред љубитељима фудбала су праве посластице и дуели на које се дуго чекало
Остало их осам - борба за "богињу" достиже врхунацGetty © Claudio Villa

Крупним и брзим корацима, ближимо се крају овогодишњем издању Светског првенства.

Одиграно је 56 од укупно 64 утакмица у Катару, на једном од најспецифичнијих Мундијала у историји.

Осам утакмица остало је до проглашења шампиона света у фудбалу, а утисак је да изразитог фаворита за освајање пехара познатијег као "богиња" нема.

Холандија - Аргентина

Први четвртфинални пар представља прави фудбалски класик и спектакл.

Шести пут у међусобној историји састају се ове две селекције, које представљају праве фудбалске гиганте.

Први пут састали су се сада  давне 1974. године, када је "орање" очитало лекцију "гаучосима", савладавши их 4:0.

Љубитељи фудбала сигурно памте освету Аргентине четири године касније и победу од 3:1 у финалу Светског првенства.

Последња два сусрета Аргентине и Холандије нису оправдала очекивања, пошто су у оба наврата 2006. и 2014. године, одиграли нерешено без постигнутих голова.

Ипак, за разлику од поменутих дуела, овај се не може завршити нерешеним резултатом, тачније како се ради о нокаут фази, победника мора бити.

Аргентина је турбулентно започела учешће у Катару, пошто су поражени у првом колу групне фазе од Саудијске арабије.

Ипак, изабраници селектора Лионела Скалонија, предвођени његовим имењаком и једним од најбољих фудбалера у историји овог спорта, успели су да у наредна два меча упишу победе од 2:0.

У осмини финала, Аргентина је успела да преломи отпор упорних "кенгура" и тако настави свој поход ка финалу.

Са друге стране, репрезентација Холандије тек је једна од три које још увек нису доживеле пораз у Катару.

Изабраници најстаријег селектора на Мундијалу, Луја ван Гала, у групној фази уписали су победе над Сенегалом, Еквадором и Катаром, уз гол разлику 5:1.

Деловало је да је Холандија у вероватно најслабијој групи на првенству, играла тачно онолико колико је било потребно да упише сва три тријумфа.

Нису блистали фудбалери "орања", али су у мечу осмине финала потврдили да су темпирали форму и чували се за битније утакмице.

Холандија је у том мечу била боља од САД, савладавши их са 3:1, уз приказан прелеп фудбал.

Бразил - Хрватска

Други меч истог "костура" нокаут фазе чини дуел Бразила и Хрватске.

"Кариоке" и "ватрени" састаће се четврти пут у међусобној историји, други пут на Мундијалима.

Сва четири пута славио је јужноамерички тим, а две победе на Светским првенствима уписали су 2014. када су славили са 3:1 и 2006. са 1:0.

Бразил је пре турнира важио за једног од фаворита за освајање титуле шампиона света у фудбалу, а партијама у досадашњој фази Мундијала, статус је потврђен и појачан.

Изабраници селектора Титеа су у неколико наврата на шампионату играли најатрактивнији и продуктивнији фудбал, плесали своју самбу и крупним корацима дошли у четвртфинале.

Учешће су започели рутинском победом над Србијом, у мечу у којем "орлови" нису имали никакве шансе за освајање бода или бодова.

Потом је уследио дуел са Швајцарском, у којем је Бразил одрадио посао, славио голом у завршници и обезбедио прво место у групи.

Дуел против Камеруна, иако није имао резултатску важност, послужио је као опомена "кариокама", које нису хтеле и смеле да дозволе пораз од 1:0.

Ипак, брзо су то заборавили, пошто су у мечу осмине финала потпуно дотукли селекцију Јужне Кореје са 4:1.

Бразил је приказао прегршт лепих акција, атрактивних потеза и оно најбитније - постигао довољно голова да ужива у мечу и упише битну победу за стицање самопоуздања пред најбитнији период турнира.

Репрезентација Хрватске је са тек једном победом на турниру (у регуларном периоду), успела да прође до четвртфинала.

Тим Златка Далића је у нокаут фазу прошао као другопласирана селекција групе Ф.

Турнир су отворили ремијем без голова са Мароком, да би поменуту победу забележили против Канаде, коју су савладали са убедљивих 4:1.

Новим ремијем без голова, овога пута против Белгије, Хрватска се пласирала у осмину финала.

Ни ту није блистао тим "ватрених", али је након продужетака и пенал серије, успео да елиминише једно од пријатнијих изненађења, селекцију Јапана. 

Хрватска је тако наставила тренд са Мундијала из Русије, када је показала фантастичну физичку спрему и челичне живце, те мечеве добијала углавном или након продужетака, или након пенала.

Ипак, против Бразила ће морати више да се потруди него у осталим мечевима на турниру.

Енглеска - Француска

Две селекције састаће се 32. пут у фудбалској утакмици, али тек трећи пут на Светским првенствима.

Енглеска има бољи међусобни скор, пошто је у 17 наврата излазила као победник, али је Француска била боља у дуелима који значе много више.

Први пут на Мундијалу су се састали 1966. године, када су "триколори" славили са 2:0.

Други и последњи дуел одиграли су 1982. године, када је Француска опет за два гола била боља, овога пута резултатом 3:1.

Попут богате и испреплетане историје ове две земље, очекује се прави "рат" и на фудбалском бојишту у четвртфиналу Светског првенства у Катару.

Француска је актуелни светски шампион, пошто брани титулу освојену на Мундијалу у Русији пре четири године.

Изабраници тренера Дешана су у Катару играли управо тако, као шампиони, пошто су вероватно селекција која је највише приказала у досадашњем току турнира.

Већ на отварању, савладали су Аустралију са 4:1, наговестивши добро првенство.

Уследила је победа од 2:1 над Данском, која је учинила да Француска буде први тим који је обезбедио пласман у нокаут фазу у Катару.

У последњем колу, које им није било резултатски претерано важно и у ком су наступили у воема измешаном саставу, Французи су поражени од Туниса.

У осмини финала, веома лако, дословце рутински, елиминисали су Пољску са 3:1, у мечу који је обиловао рекордима које су поставили Килијан Мбапе и Оливије Жиру.

Управо ће тај двојац бити онај од којег се највише очекује и у наредним утакмицама, али ће на првом правом тесту на турниру, Французи бити управо против Енглеске.

"Троглави лав" је једна од три поменуте непоражене екипе на овогодишњем Светском првенству.

Тим који са клупе предводи Герет Саутгејт напокон делује зрело и наоштрено да оствари успех у фудбалу.

Енглеска је екипа која је из Португалију, постигла највише голова на турниру - 12.

Од прве утакмице су наговестили да их се треба плашити, пошто су прегазили Иран са 6:2. 

Реми су одиграли са селекцијом САД, у мечу који је више подсећао на неки пријатељски сусрет у којем је циљ било не повредити се и не изгубити.

Пролаз у осмину финала оверили су победом над љутим ривалима Велсом од 3:0.

Прва позиција на табели у групној фази, донела им је лакшу ситуацију у осмини финала, пошто су се састали са Сенегалом, који су рутински елиминисали са 3:0.

Као што ће Енглези представљати велики испит за Француску, тако ће и Француска представљати велики испит за Енглеску, која жели да докаже да је фудбалски гигант и да напокон својим навијачима приреди нешто лепо.

Португалија - Мароко

Последњи, али можда и најзанимљивији четвртфинални пар чине селекције Португалије и Марока.

Европска селекција последња је која је изборила пласман у четвртфинале, урадивши то на најимпресивнији начин, чиме је подсетила фудбалску јавност на своју снагу и на то да их треба сматрати једним од најозбиљнијих кандидата за пехар.

Португалија је имала занимљив пут у досадашњем току турнира.

Готово сваки њихов меч привлачи највише пажње, што због актера, што због резутлата.

Првенство су почели победом над Ганом од 3:2, у једној изузетно динамичној и неизвесној утакмици.

Потом је уследила рутинска победа над Уругвајем од 2:0, да би у последњем колу доживели пораз од Јужне Кореје од 2:1.

Жреб их је потом спојио са Швајцарском, коју су декласирали са 6:1. Тај меч остаће упамћен по томе што је Португалија изгледала знатно боље са Роналдом на клупи, пошто је уместо њега, "хет-трик" на свом првом наступу на Светским првенствима, уписао млади Гонсало Рамос.

Португалија је против Швајцарске подсетила свет колико је нападачки потентна и да су са разлогом фаворити овог турнира.

На папиру се може рећи да ће изабраници селектора Фернанда Сантоша имати вероватно и најлакши задатак да се пласирају у полуфинале у Катару, пошто за противника имају селекцију Марока.

Реалност ће ипак бити другачија, пошто је Мароко показао да се никога не плаши и да може да игра са свима.

Афричка селекција први пут у историји обезбедила је пролаз у четвртфинале, елиминисавши Шпанију након бољег извођења пенала.

Ретко ко је могао да очекује да ће Мароко завршити као први у групи са Белгијом, Хрватском и Канадом, али управо то се десило, пошто су у таквој групи примили тек један гол, односно уписали две победе и реми.

Без пораза и на једном примљеном голу, остали су и након осмине финала, пошто су потпуно одсекли игру Шпаније, учинили да "фурија" изгледа безопасно и тако турнир заврши већ на првом кораку у нокаут фази.

Мароко ће против Поргугалије играти без икаквог терета, јер су увелико испунили и надмашили очекивања.

То зна да буде мач са две оштрице, али било како било, овај тим је показао свој квалитет, као и да не преза од много јачих од себе.

image