Свет

Румунски премијер: Блокирање уласка Румуније у Шенген неће помоћи Аустрији

Према Аустрији, више од 75.000 миграната стиже на њену територију, укључујући и оне који долазе преко територије Румуније, Бугарске и Хрватске, због чега се противи уласку тих држава у Шенген
Румунски премијер: Блокирање уласка Румуније у Шенген неће помоћи Аустријиwww.globallookpress.com © Andreu Esteban/Keystone Press Agency

Румунија очекује да ће се придружити европској шенгенској зони, рекао је румунски премијер Николаје Чука данас, оцењујући аустријске тврдње да је Румунија "капија" за илегалне мигранте као неоправдане.

"Сви разумемо да је проблем илегалне миграције актуелан у многим државама чланицама, али блокирање уласка Румуније у Шенген неће донети Аустрији одговоре које жели. Имамо објективне аргументе о спремности Румуније да се придружи Шенгену и посвећеност да допринесемо европском циљу" рекао је Чука, преноси Ројтерс.

Румунија је, заједно са Бугарском и Хрватском, спремна да се придружи Шенгену, иако је Аустрија изразила противљење уласку Румуније и Бугарске, док се Холанђани оштро противе придруживању Бугарске.

Очекује се да ће министри унутрашњих послова ЕУ гласати у четвртак о пријему Румуније, Бугарске и Хрватске у Шенген, а то је одлука која захтева једногласност.

image
VV inauguration
banner