Србија и Балкан

Ухапшен Србин на КиМ: Оптужен да је учествовао у протесту у Звечану прошле године (ФОТО)

Против Д. Д. је у специјалном тужилаштву поднета кривична пријава у вези са наводним нападом на службено лице током сукоба
Ухапшен Србин на КиМ: Оптужен да је учествовао у протесту у Звечану  прошле године (ФОТО)Getty © Erkin Keci/Anadolu Agency

Припадници тзв. косовске полиције ухапсили су Д.Д. у јужном делу Косовске Митровице, саопштила је тзв. косовска полиција, додајући да је разлог хапшења то што је Д. Д. осумњичен да је у мају прошле године у Звечану учествовао у сукобу припадника Кфора, тзв. косовске полиције и грађана, када је повређено више од 50 Срба и око 25 припадника Кфора.

Против Д. Д. је у специјалном тужилаштву поднета кривична пријава у вези са наводним нападом на службено лице током сукоба.

Сумњичи се за наводна кривична дела "противуставно деловање у циљу напада на уставни поредак Косова'', као и ''угрожавање лица под међународном заштитом'', ''учешће у групи која врши кривично дело и хулиганизам'' и ''напад на службено лице", саопштила је тзв. косовска полиција на свом Фејсбук профилу, а преноси Коха.

Припадници тзв. косовске полиције су у мају2023 упали у зграде општина у Зубином Потоку, Звечану и Лепосавићу, употребивши сузавац, димне и шок бомбе против Срба који су покушали да их спрече да уђу у општинске просторије.

Тада је повређено више Срба, а косовска полиција је ушла у општинске зграде и у њих увела албанске градоначелнике.

Градоначелници четири општине на северу КиМ - Северне Митровице, Зубиног Потока, Звечана и Лепосавића - изабрани су на изборима које су Срби бојкотовали, након што су у новембру 2022. године напустили приштинске институције због кршења Бриселског споразума од стране Приштине, упада специјалних јединица косовске полиције на север покрајине и сталних противправних хапшења Срба.

image