Србија и Балкан

Да ли је косовска полиција пуцала на Кфор у Звечану?

Зашто нико од западних политичара у десетинама својих осуда "напада демонстраната на Кфор и новинаре" не помиње да је неко пуцао на војнике Кфора, на шта је представницима Српске листе љутито указао један од команданата међународних војних снага и како ниједна од стотине камера није снимила неког наоружаног Србина
Да ли је косовска полиција пуцала на Кфор у Звечану?© Tanjug/AP Photo/Bojan Slavkovic

Неко је пуцао на припаднике КФОР-а 29. маја у Звечану и један од команданата међународних војних снага преслишава политичке представнике косметских Срба због тога.

"То је недопустиво", каже он на снимку објављеном данас на Телеграм каналу "Бунт је стање духа" обраћајући се Горану Ракићу и Игору Симићу из Српске листе и не једном него два пута им понављајући да су неки војници повређени из ватреног оружја. Други су вадили метке из панцирних прслука, објашњава командант Кфора који се не види јасно на снимку, али могао би то можда бити командант Кфора за регион Исток амерички потпуковник Џеред Шитс.

Командат Кфора затим објашњава да су нашли испаљени метак на улици и да такву муницију не користи нико од НАТО војника. Горан Ракић му на то одговара оно што је и већина нас могла да види на снимцима од 29. маја у Звечану: да нико од Срба није имао оружје и да су једини који су имали оружје били припадници косовских безбедносних снага – они на прозору, у згради општине. А ако има нека сазнања да је неко од Срба био наоружан, да их о томе одмах обавести.

Барем два питања могла би се поставити у вези са оним што смо чули од припадника Кфора на снимку: зашто нико од западних политичара, специјалних изасланика, амбасадора, премијера и портпарола, у десетинама својих осуда "напада демонстраната на Кфор и новинаре" не помиње да је неко пуцао на војнике Кфора? Из искуства знамо да такву прилику, да су у питању Срби, никако не би пропустили.

И друго: како то да ниједна камера или фотоапарат, а било их је и страних и домаћих медија, па и мобилни телефон, а било их је сигурно више стотина који су снимали протест Срба у Звечану, нису снимиле неког демонстранта с оружјем? Али зато јесте снимљена цев снајперске пушке како вири из жалузина на другом спрату зграде општине Звечан. И објављена је у бројним медијима.

Тако се враћамо на тренутно једино могуће објашњење, оно које је дао и Горан Ракић: по свему што знамо из снимака које имамо са протеста и онога што смо својим очима гледали на њима, једини који су имали оружје а да није НАТО били су они у згради општине – тзв. косовске полицијске снаге.

Да ли су због тога Американци толико бесни на Приштину па су одмах почели да је кажњавају, избацивањем са заједничке војне вежбе, на пример, што је нешто што до сада нисмо имали прилике да видимо.

Колико су забринути за Србе, и у случају овог инцидента у Звечану када је повређено њих 53, од којих један тешко, показали су својим саопштењима. Упадљиво је у њима да солидарност и саосећање пружају само војницима Кфора и новинарима, повређене Србе ни словом не помињу. Због кога год и због чега год да је Америка казнила "своје чедо" једно је готово извесно: због Срба није нити због њихових угрожених права. Из неког другог разлога се мајка наљутила.

Оправдано је запитати се: да ли због снајпера?

Ако је због тога, што још не знамо, не би био први пут да се мистериозни снајпериста, као злокобни деус екс махина умешао у скуп високог ризика, полицијском терминологијом речено, и тамо где је била довољна само једна искра да запали ватру.

Тако је било на централном кијевском тргу Мајдан 2014. године када су са кровова околних зграда скривени снајперисти убили више десетина људи. Званична верзија догађаја, да су за убиство цивила и полицајаца одговорни снајперисти из распуштене специјалне јединице "Беркут", односно да их је ангажовао свргнути председник Виктор Јанукович, брзо су се показале као неодрживе.

Видео-снимци показивали су да се на присталице опозиције пуцало и са зграда које су биле под контролом опозиције, новинари су дошли до пресретнутог разговора снајпериста који се питају ко пуца на људе, коначно процурио је и телефонски разговор естонског министра спољних послова Урмаса Паета и шефице дипломатије ЕУ Кетрин Ештон који спомињу да је убиства дириговала нова коалиција у Украјини.

Снајперисти су сејали смрт и по Сарајеву за време ратних сукоба деведесетих година прошлог века гађајући цивиле, Србе и Бошњаке, убијајући на улици и децу обе националности. Као по правилу, српске жртве су прећуткиване, а за све снајперске хице оптуживани су Срби. То је чинила муслиманска страна, али и оно што често зовемо - међународна јавност. Снајперски хици погодили су 5. априла 1992. године демонстранте окупљене на платоу испред Скупштине у Сарајеву, а прве жртве снајпериста биле су Суада Дилберовић и Олга Сучић.

Муслиманска страна за то је одмах гласно за то оптужила Србе, док је некако у тишини прошла накнадна исповест високог функционера сарајевског МУП-а хрватске националности Зорана Чегара који је провео рат у такозваној Армији БиХ, да су ови снајперисти припадали муслиманској страни.

Ко је пуцао на припаднике Кфора? Вечити кривци Срби, или невидљиви "дух из машине" којег увек нека необјашњива сила поставља у средиште тензија? Истрага је у току. Кажу.

image