Србија и Балкан

Ко је први почео: Како су голоруки Срби "испрашили" до зуба наоружани Кфор?

Кфор тврди да су његови војници преживели "ничим испровоцирани" напад српских цивила
Ко је први почео: Како су голоруки Срби "испрашили" до зуба наоружани Кфор?© Tanjug/AP Photo/Bojan Slavkovic

Више од 30 бачених шок бомби, велика количина сузавца и меци који су фијукали око глава српских цивила у Звечану за Кфор су били "ничим изазвани напад" (Срба) на ту мировну мисију.

Њихове трупе, тврде у саопштењу објављеном дан после окршаја на северу Космета у коме је повређено чак педесет двоје Срба, напала је "маса која је постајала све агресивнија".

Маса која је, иначе, била толико насилна, да је нелегално изабраним градоначелницима читавог дана певала "Изађи мала" и седела пред кордоном.

"Кфор увек делује чврсто и уздржано, пратећи строга Правила о поступању. У овом случају реаговао је на ничим испровоциране нападе опасне и насилне масе", објаснио је, међутим, Кфор, наводећи да је повређено укупно 30 његових мировњака.

Судећи по овом саопштењу, испада да су оних три стотине Спартанаца који су у Термопилском кланцу задобили вечну славу јуначки се супротставивши много бројнијој и јачој персијској војсци, добили жестоку конкуренцију у Србима са Косова и Метохије.

Јер Срби су јуче, ако је веровати Кфору, голоруки успели да потуку припаднике мировне мисије НАТО-а, најјаче војне алијансе на планети.

Да мисија Кфора, задужена да одржава мир на Космету, овога пута безочно лаже, показује и извештај репортера РТ Балкан који се у тренутку напада налазио на лицу места, испред општине у Звечану.

Срби, су, како је он посведочио, загрљени клекнули испред кордона Кфора, не желећи да пусте припаднике специјалне полиције Росу да изађу из једног возила.

Направили су, дакле, испред мировњака живи зид, који су они покушали да разбију гурајући и шутирајући Србе у жељи да прођу и "спасу" "специјалце" из Приштине из опкољеног возила.

"Уследили су топовски удари, а голоруки народ је почео песницама да се обрачунава са Кфором, док се није зачуло: 'Снајпер је горе'. Из прозорског окна на другом спрату општинске зграде вирила је цев снајперске пушке. Бачен је сузавац и одјекивале су експлозије које су натерале Србе да потраже заклон", посведочио је наш репортер.

Да саопштење Кфора о Србима који су први започели сукоб не одговара истини, међутим, не сведоче само српски извори, већ и они који никако не могу да буду осумњичени да су наклоњени Србима.

"Албанијан пост", тако, описује ситуацију на следећи начин:

"Мировна мисија НАТО-а, Кфор, интервенисала је да растера српске демонстранте у Звечану, након што их је унапред упозорила да се разиђу, али они нису послушали.".

На питање "ко је први почео" прилично слично одговара и амерички Радио Слободна Европа. Припадници "НАТО мировне мисије (Кфор) интервенисали су након што су раније упозорили окупљене демонстранте", наводи се. Што ће рећи да интервенцији Кфора није претходио напад српских цивила на њихове наоружане војнике, већ само одбијање Срба да се разиђу како им је наређено.

Да је потпуно непримерена оваква реакција припадника Кфора према голоруком српском народу, који брани своје право на живот на Косову и Метохији, тврди председник Републике Српске Милорад Додик, док је председник Србије Александар Вучић, покушао да амбасадорима земаља Квинте објасни ко је одговоран за јучерашњу ескалацију сукоба у Звечану.

Вучић је, како се наводи у саопштењу из Председништва, упознао саговорнике са истинитом хронологијом догађаја током јучерашњег дана када је повређен велики број припадника српске заједнице, која се окупила како би исказала незадовољство због упада нелегалних Куртијевих снага у српске зграде, али и због пољуљаног поверења у КФОР који, упркос датим гаранцијама, није заштитио Србе и није спречио нелегално и насилно преузимање општина.

Председнику је, како је наведено, жао, због повређених војника КФОР-а, али је он представницима Квинте указао да је много већи број Срба повређен, као и да су против њих коришћени ватрено оружје и велика физичка сила, иако су од почетка пружали ненасилан отпор.

Чини се да је овакво "упознавање" с реалношћу било неопходно, будући да су представници Запада у претходних 24 часа потпуно несвесни о томе шта се издешавало на северу Космета.

Јер, ако нису несвесни, онда су само лицемерни.

Како, иначе, другачије, него лицемерјем или незнањем објаснити саопштења којима је Запад јуче засуо медије не би ли осудио српске "насилнике".

"НАТО оштро осуђује ничим изазване нападе на Кфор на северу Косова, у којима је један број припадника Кфора повређен. Такви напади су потпуно неприхватљиви. Кфор ће предузети све неопходне мере да испуни свој мандат у УН", наводи на Твитеру портпаролка НАТО Оана Лунгеску.

"Згрануле" су се и Сједињене Америчке Државе показујући пуно разумевања за жртве са Косова и Метохије. Али, не невине српске цивиле, него ове, до зуба наоружане жртве.

"САД најоштрије осуђују насилне акције демонстраната данас у Звечану, укључујући употребу експлозива, против трупа Кфора које желе да одрже мир. Понављамо наш позив на хитан прекид насиља или акција које подстичу тензије или промовишу сукоб",  апеловао је амерички амбасадор у Приштини Џефри Ховенијер.

Да је Запад потпуно солидаран са повређеним припадницима Кфора и албанским новинарима, види се и из саопштења амбасадора Кристофера Хила, који, међутим, нема топлих речи о повређеним голоруким Србима.

"Насиље никада није прихватљиво и води само ка још већем насиљу. Тај циклус се мора зауставити јер прети да поништи године тешко стеченог напретка. Изражавам солидарност са војницима КФОР-а који су рањени у мисији очувања мира и храбрим новинарима који су повређени у обављању свог важног посла", рекао је Хил.

Задатак Кфора, као мировне мисије НАТО-а, јесте да чува ред и мир, и "ствара и одржава сигурност на Косову и Метохији".

Јасно је, међутим, после јучерашњег инцидента, да би припадницима ових трупа неко морао да објасни да је безбедност ненаоружаних цивила, подједнако важна као и сигурност албанских специјалаца које су припадници Кфора јуче чували, без обзира на то што полицајци РОСУ нису ни смели јуче да буду на северу Космета.

Тако је, према речима портпаролке руског министарства спољних послова Марије Захарове, Кфор не само показао "непрофесионализам, већ је постао извор непотребног насиља и фактор који је довео до ескалације". 

"На крају су они чија је обавеза да штите локално српско становништво од самовоље Косовара стали на страну ксенофобично настројене Приштине и фактички постали саучесници терора у виду приватног обезбеђења косовско-албанских превараната, који су сами себе прогласили за 'власт' и засели у зградама општина. Као резултат десетине људи је хоспитализовано, од којих су неки у тешком стању",  закључила је Захарова.

image