Србија и Балкан

Медији: Претресена ћелија Катнића у Спужу због наводног прислушкивања

Претрес ћелије извршили су овлашћени полицијски службеници Одељења безбедности Даниловград
Медији: Претресена ћелија Катнића у Спужу због наводног прислушкивања© R.R./ATAImages

Некадашњи специјални државни тужилац Црне Горе Миливоје Катнић, који се налази у притвору у Спужу, пријавио је надлежнима да се његова затворска ћелија наводно прислушкује, због чега је основни државни тужилац обавио увиђај.

"Вијестима" су то потврдили из Основног државног тужилаштва у Подгорици којим руководи Душко Милановић, појашњавајући да је тај посао одрађен након што су иницирали наредбу за претрес од надлежног суда.

"Обавештавам вас да је по пријави М. К. формиран предмет у Основном државном тужилаштву у Подгорици и да је дежурни државни тужилац, након што је иницирао наредбу за претрес од надлежног суда, обавио увиђај просторије - ћелије у Истражном затвору УИКС-а, у којој борави притворено лице М. К., а увиђају је присуствовао и судски вештак информационо-техничке струке, док су претрес ћелије извршили овлашћени полицијски службеници Одељења безбедности Даниловград", одговорено је "Вијестима" из тог тужилаштва.

Објаснили су и да су приликом увиђаја изузети трагови и предмет који ће бити вештачени, не конкретизујући и о чему се ради.

Према незваничним сазнањима "Вијести", током увиђаја скидана је и расвета у ћелији, јер је Катнић инсистирао да би уређај за прислушкивање могао бити постављен у сијаличном грлу.

Исти извор листа тврди да је бивши шеф Специјалног тужилаштва негодовао и што се тим случајем бави Основно уместо Више државно тужилаштво у Подгорици.

Катнић је у затвору због оптужби да је био члан криминалне организације коју је формирао бивши високи полицијски функционер Зоран Лазовић а чији су чланови, према наводима из наредбе за истрагу, постали бивши специјални тужилац Саша Чађеновић и Лазовићев син Петар Лазовић а "с циљем да би радили за вођу кавачког криминалног клана Радоја Звицера".

Такође, Катнић је био тужилац у случају "државни удар" у којем су политички представници Срба оптужени да су планирали насилно да смене власт Мила Ђукановића.

Крајем јуна Специјално државно тужилаштво (СДТ) Црне Горе наложило је истрагу против Катнића, због основане сумње да је извршио кривично дело "ратни злочин против цивилног становништва" на подручју Цавтата 1992. године.

image