Србија и Балкан

Од јесени бесплатно на скрининг за рано откривање рака плућа

Директор Клинике за плућне болести УКЦ Србије Михаило Стјепановић је нагласио да је један од најважнијих предуслова успешног лечења откривање болести, која се у Србији у више од 70 одсто случајева дијагностикује у последњем стадијуму, када су шансе за успешно излечење готово исцрпљене
Од јесени бесплатно на скрининг за рано откривање рака плућа© TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Директор Клинике за плућне болести УКЦ Србије Михаило Стјепановић најавио је да од јесени почиње програм односно скрининг за рано откривање рака плућа, то јест најсмртоноснијег карцинома од којег годишње умре 5.000 људи.

"Циљани прегледи плућа, односно скининг програми за рано откривање карцинома на овом органу и то снимањем на нискодозном скенеру од јесени ће бити уведени најпре у Београду, а затим и у остатку земље о трошку здравственог осигурања. На тај начин држава ће пробати да промени поразну статистику оболевања од овог најчешћег и најсмртоноснијег карницома који се годишње открије код готово 7.000 људи односно више од 5.000 људи изгуби живот", рекао је Стјепановић за "Вечерње новости".

Он је нагласио да је један од најважнијих предуслова успешног лечења откривање болести, која се у Србији у више од 70 одсто случајева дијагностикује у последњем стадијуму, када су шансе за успешно излечење готово исцрпљене.

"Један од најважнијих предуслова за успешно лечење карцинома плућа је рано откривање. Зато је Србији потребан скрининг план нам је да од јесени кренуо са пројектом. Ово године смо са Удружењем пацијената 'Пуним плућима' урадили истраживање са пацијентима оболелим од рака плућа о њиховој информисаности, превенцији, скинингу и лечењу рака плућа у Србији. Охрабрујућа вест је да половина испитаника одмах након првих симптома је отишла лекару. Две трећине њих је било упућено код пулмолога, тако да нису губили времена прегледа код других лекара", рекао је Стјепановић.

Он је рекао да је најпре скрининг програм кренуо на Институту за плућне болести Војводине у Сремској Каменици.

"Већ три године ово установа на подручју АП Војводина код вискоризичних особа спроводи овај програм раног октривања рака плућа, што је сврства у прву државу на Западном Балкану која је увела овај програм скрининга. До сада је урађено више од 9.000 прегледа на нискодозном скенеру и код 1,8 одсто њих, односно код око 100.000 особа је откривен карцином плућа", рекао је доктор.

image