Србија и Балкан

Шест припадника армије БиХ ухапшено због злочина над српским цивилима 1992. године

Лица су ухапшена под сумњом да су као припадници Армије Републике Босне и Херцеговине учествовали у нападу на село Јошаница, када је страдало 56 мештана
Шест припадника армије БиХ ухапшено због злочина над српским цивилима 1992. годинеGetty © Denis Zuber

Државна агенција за истраге и заштиту јутрос је на подручју Сарајева и Горажда ухапсила шест особа осумњичених за убиства српских цивила у околини Фоче 1992. године.

Лица су ухапшена под сумњом да су као заповедници и припадници Вишеградске бригаде Армије Републике Босне и Херцеговине (АРБиХ) учествовали у нападу на село Јошаница и починили злочине над цивилним становништвом, јавља РТРС.

Како РТРС незванично сазнаје, биће још хапшења.

У зору, на Никољдан, 19. децембра 1992. године, припадници војске која је себе назвала Армија БиХ ушли су из правца Горажда, десном обалом Дрине у залеђе српских положаја, спаливши све испред себе. Десет села Горње Јошанице је избрисано са географске карте, не само да су спаљене куће, већ су спаљивани и помоћни објекти.

У страховитом злочину убијено је 56 мештана, од којих је 37 било цивилно становништво. Убијено је и троје деце, петогодишњи Дражен Вишњић, његова дванаестогодишња сестра Драгана и двогодишња Данка Тановић.

Драгана и Дражен умрли су заједно са мајком Олгом, оцем Драгољубом, стрицем Миланом, бабом Зорком и дедом Вукадином Вишњићем. Уз двогодишњу Данку Тановић страдали су и њена мајка, бака, прабака, тетка и стриц, подсећа РТРС.

У селу Хоџићи подигнута је црква за вечни спомен жртвама. Обележавање годишњице страдања одржава се сваке године у мају, поводом летњег Никољдана.

Председник Борачке организације Републике Српске Радан Остојић, сматра да хапшење шесторице припадника Армије БиХ због ратног злочина над Србима, суштински неће променити слику рада правосуђа БиХ, већ, према његовим речима, потребно је процесуирати најодговорнији бошњачки војни и политички врх да би правда била задовољена.

Према подацима Института за истраживање српских страдања у двадесетом веку, само на подручју општине Фоча страдало је 648 лица српске националности, међу којима и двадесеторо деце.

image
VV inauguration
banner