Србија и Балкан

Заштита Срба или немачких компанија: Шта Сарацин тражи од Приштине

Немачки изасланик за Западни Балкан, Мануел Сарацин је нагласио да, ако тзв. Косово одбије да укине забрану на робу из Србије, може доћи до озбиљних последица, укључујући могућност искључења из будућих механизама и да може имати негативне утицаје на интеграцију у ЕУ
Заштита Срба или немачких компанија: Шта Сарацин тражи од Приштине© Michael Kappeler

Немачки изасланик за Западни Балкан, Мануел Сарацин је у интервјуу за РТК изјавио да се "Косово" налази на важној раскрсници и да му је Немачка предложила решење које ће омогућити да буде представљено у телима ЦЕФТА-е, али под условом да обезбеди заједничко регионално тржиште и да дозволи увоз робе из Србије.

"Немачка, жели слободну трговину у региону и то укључује робу из Србије. Не само српска роба, већ и немачки производи који се производе у Србији не смеју да уђу на 'Косово' и то није у складу са нашим принципима слободне трговине", нагласио је Сарацин.

Он је изразио забринутост да би, уколико Берлински самит 14. октобра не успе да обезбеди заједничко регионално тржиште, идеја "Отвореног Балкана" могла поново да оживи.

"Ако се овај самит не одржи, ако се не обезбеди успех заједничког регионалног тржишта и великог плана Европске комисије, наравно да ће одмах уследити 'Отворени Балкан'. Он је створен да заобиђе 'Косово'. Почели смо да радимо да 'Косово' буде за истим столом, са истим правима, на истом нивоу са осталима. Морамо ићи напред, не можемо оставити цео регион да чека ову сарадњу. Не можемо да угрозимо заједничко регионално тржиште и Берлински процес. Дакле, то није ни у интересу 'Косова', ни у нашем", рекао је Сарацин.

Он је нагласио да, ако тзв. Косово одбије да укине забрану на робу из Србије, може доћи до озбиљних последица, укључујући могућност искључења из будућих механизама и да може имати негативне утицаје на интеграцију у ЕУ.

"Не дајемо поклоне онима који не воле Деда Мраза"

Сарацин није избегао да истакне да потиче из "политичке линије која је веома прокосовска" и која је чак и од пре 2008. године, посвећена независности Косова.

"Вероватно се сећате мог личног опредељења када је било дебата о тој размени територија и многих других дебата, али морам јасно да кажем да ће се наравно поштовати застава и држава 'Косово', али наравно да ће сви бити позвани. Протоколарна питања ће бити иста, чак и на божићној вечери, али ако желе да учествују у тим божићним поклонима, онда морају да доносе одлуке. Дакле, не можемо да дајемо поклоне онима који не воле Деда Мраза", поручио је метафорично Сарацин.

Он је рекао да Немачка жели да откључа цео процес, а не само да се одржи самит лицем у лице.

"Дакле, с једне стране, потребно је да 'Косово' учествује или ћемо наставити без Косова", додао је немачки изасланик.

Сарацин је нагласио да Приштина не може да блокира друге државе региона у овом процесу.

"Свакако се надамо да ће Косово учествовати на самиту, ми нећемо позивати 'Косово 'у привремени механизам ако не крене да уклони трговинске мере, које по мом мишљењу не доносе већу сигурност, већ делују против слободне трговине, па и за немачке производе из Србије.

Ако Влада Косова каже да им се не свиђа овај споразум и ако им други нуди више, наравно да су слободни да донесу ову одлуку. Они једноставно неће имати прилику да блокирају нас и осталих пет у овом региону у овој сарадњи", нагласио је Сарацин.

Говорио је и о последицама за Приштину у случају да не поступи у складу са немачким саветом за ЦЕФТА.

"Договор је на столу. Ако 'Косово' не искористи ово, неће стићи ни до осталих ствари на том столу. Јасно смо ставили до знања да овај механизам има могућност да се 'Косово' врати касније, али је тада цена већа. Понекад је боље потписати уговор него чекати касније, јер и цена може да се промени. Био сам у Бриселу и неки људи су ми говорили да ће, ако Косово блокира ЦЕФТА, бити веома тешко да се придружи Плану раста и приступ тржишту ЕУ. Немачка не може да чека Косово, ако не успе да се договори", подвукао је Сарацин.

image