Србија и Балкан

Потпредседник Владе Северне Македоније: Нисмо разговарали о повлачењу из "Отвореног Балкана"

Поводом најава министра спољних послова Бујара Османија о повлачењу из иницијативе Отворени Балкан, потпредседник Владе Северне Македоније за европска послове Бојан Маричић је рекао да се о тој теми није разговарало
Потпредседник Владе Северне Македоније: Нисмо разговарали о повлачењу из "Отвореног Балкана"© Milos Tesic/ATAImages

"Отворени Балкан" је добра, позитивна иницијатива која је донела много користи грађанима, изјавио је потпредседник Владе Северне Македоније за европска послове Бојан Маричић за Канал 5.

Маричић је рекао да треба да подржи све иницијативе које дају конкретну корист грађанима, кроз обједињавање радних дозвола, признавање квалификација, отварање граница и повећање могућности за трговину.

Поводом најава министра спољних послова Бујара Османија о повлачењу из иницијативе "Отворени Балкан", Маричић је рекао да се о овој теми није разговарало.

"Заправо, не знам да се нешто ново планира у вези са иницијативом о `Отвореном Балкану` и не знам зашто бисмо уопште разговарали о томе. У принципу, неколико ствари нам је било важно током целе ове иницијативе. Прво, да ћемо у томе учествовати све док доноси конкретне користи грађанима и не бави се политичким темама. Зато, током предизборне кампање не треба много политиканства, иако знам да је то некима згодно", рекао је Маричић.

Потпредседник Владе је додао да је други услов за учешће да нико не буде изостављен, односно да постоји добар баланс односа свих земаља у иницијативи да сви заједно иду напред.

"И инсистирали смо на још једној ствари, да ова иницијатива остане отворена за све остале. Ви знате да је Црна Гора учествовала, иако није приступила званично. Учествовала је и Босна и Херцеговина. Нажалост, нисмо успели да привучемо 'Косово' да учествује, али смо инсистирали да иницијатива остане отворена и остала је", рекао је Маричић.

image
VV inauguration
banner