Србија и Балкан

Вучић на полагању темељца немачке фабрике: Биће запослено 150 људи са просечном платом 900 евра

У нову фабрику биће уложено 30 милиона евра, а држава је помогла са 3,4 милиона евра субвенција, рекао је председник Србије на полагању камена темељца за фабрику "Милабуера" и додао да је трговинска размена са Немачком девет милијарди евра, као и да је 80. 000 радника запослено у њиховим компанијама
Вучић на полагању темељца немачке фабрике: Биће запослено 150 људи са просечном платом 900 евра© FOTO TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Ово је велики дан за нашу земљу и велика ствар, а ни ја нисам ни разумео колико ће нашој земљи да значи ова фабрика. Нисам ни разумео када су ми причали горивне ћелије, а оно што сам видео у фабрици је нешто што нема нико други на свету. "Милбауер" подиже нову фабрику, ради чипове за Илона Маска, а кренуо је од једне бараке и направио читав град у баварској шуми, изјавио је председник Србије Александар Вучић на свечаној церемонији полагања камена темељца за изградњу нове фабрике компаније "Милбауер" (Muehlbauer Group) у Старој Пазови.

Говорећи о напретку Старе Пазове у којој је донедавно било свега две или три хале, данас је, како каже, читав индустријски град. 

"Немачка је наш наш први спољно-политички партнер, вредност трговинске размене је девет милијарди, а пре десет година је била 2,4. Више од 80 хиљада људи данас ради у немачким компанијама. Када сам постао председник владе радило је 17.000 људи. Мислим да је то показатељ великих ствари које смо направили. У Старој Пазови је било 4.570 незапослених пре само 10 година, а данас их је свега 900", истиче Вучић.

Како је рекао, у  новој фабрици у Старој Пазови радиће 150 људи са просечном платом од 900 евра, биће уложено 30 милиона евра, и додао да "очекујемо да 'Милбауер' настави са улагањем у Србију. Држава је помогла са 3,4 милиона евра субвенција, поносни смо на то и спремни да помогнемо и много више".

Вредност инвестиције у нову фабрику износи 29,5 милиона евра. Фабрика ће запослити до краја 2025. године 150 нових радника.

"Веома сам поносан што могу да будем овде. Могао бих сатима да причам шта смо све урадили овде са Владом Србије. Морам да се захвалим председнику Вучићу, помогли сте нам много", рекао је председник "Милбауер групе" Јозеф Милабуер и посебно се захвалио министрима из владе Србије који су помогли у реализацији пројекта. 

Додаје да је заједно урађен огроман посао. 

Председнику Вучићу је поручио да може бити поносан на своје грађане и младе људе који су учествовали у реализацији овог пројекта. 

"Само заједно, уз наше пријатељство, можемо бити успешни. Не можемо бити успешни ако не сарађујемо", рекао је он.

Посебно је честитао Вучићу на аеродрому "Никола Тесла". 

"То је најбољи аеродром на свету који сам видео. А видео сам много много аеродрома", поручио је Милбауер. 

Амбасадорка Немачке у Србији Анке Конрад је рекла да је ово велики пример поверења које немачке компаније имају у Србији, као поузданој инвестиционој дестинацији.

"Претпостављамо да је у 2023. укупна билатерална трговинска размена између Србије и Немачке износила више од 9 милијарди евра. То је двоструко више у односу на 2018. Инвестицијама као што је ова извоз Србије се може још више да се повећа", рекла је амбасадорка и истакла да ће Немачка наставити да подржава Србију на њеном путу ка Европској унији. 

Конрад је казала да је та компанија већ десет година ангажована у Србији што је важно за билатералне односе две земље, те да је "Милбауер" познат по паметним картицама и паметним етикетама, а да је штампање личних карата можда и највиши доказ поверења у ту компанију.

Најмодернији технолошки центар у Србији

Технолошки процес се заснива на склапању и монтажи појединих делова (модула) у једну комплетну производну линију, мануелним радом запослених уз коришћење само ручног алата.

Милбауер група основана је 1981. године и од тада је израсла у водећег глобалног произвођача у сектору безбедности, са 35 производних и сервисних локација широм света.

Како се наводи на сајту ове компаније, специјализована је за иновативна енд-то-енд ИД решења која се фокусирају на производњу, персонализацију и издавање безбедних личних карата и е-пасоша према ИЦАО стандардима и етаблирала се као компетентан партнер посвећен имплементацији безбедносних система: системи контроле приступа и граница, технологије за инспекцију вида и апликације за полупроводнике.

"Милбауер" у Србији је један од најмодернијих технолошких центара у Србији, у Старој Пазови.

Компанија тренутно запошљава око 200 стручњака из различитих области и континуирано улаже у најновије технологије и иновативне процесе како би унапредила своје компетенције и обезбедила оптимизована решења за сваког купца, наводи се на сајту ове компаније.

Ова немачка компанија поседује фабрике у Немачкој, САД, Малезији и Словачкој, а њихов технолошки парк у Старој Пазови је први центар такве врсте у Европи, осим матичне Немачке.

image