Србија и Балкан

Дачић: Од Србије неће добити оно што траже за Косово и Метохију

Шеф српске дипломатије нагласио је да је разлог великог притиска који трпи Србија заправо последица наше самосталне и независне политикe, нагласивши да Србија није изазвала ни један међународни проблем, али хоће да буде део решења
Дачић: Од Србије неће добити оно што траже за Косово и Метохију© Tanjug/SAVA RADOVANOVIĆ

Министар спољних послова Ивица Дачић рекао је да је разлог великог притиска који Србија трпи, последица српске самосталне и независне политикe, нагласивши да се од Србије тражи да не води рачуна о себи, већ о неком другом.

"Али од нас неће добити то што траже за КиМ, струју, нафту и гас, инвестиције. Србија није изазвала ни један међународни проблем, али хоће да буде део решења", поручио је Дачић.

Нагласио је да нико у свету није у стању да има дугорочне планове, о чему говори чињеница да, када је реч о набавци најважнијих енергената, читав свет планира од данас до сутра.

"Нико није могао да предвиди пандемију или кризу и рат у Украјини", рекао је Дачић.

Министар спољних послова оценио је да је српска економија интегрисана у систем међународне економије, наводећи да се у кризним околностима тестира снага сваког система.

"Могу слободно да кажем да је Србија међу земљама које су имале најбоље одговоре и резултате у време кризе", рекао је Дачић.

Додао је да су државне финансије стабилне, што нам дозвољава да улажемо у инфраструктуру, имамо прилив инвестиција који омогућава привредни раст и раст плата и пензија.

"Имамо стабилну политичку ситуацију, а оваква политика председника Републике, владе и парламента је једина која може да буде успешна у ово кризно време", оценио је Дачић.

image