Србија и Балкан

Република Српска ће у законском року формирати власт

Нови председник републике и српски члан председништва БиХ преузели су дужности, формирана је Народна скупштина, чиме су отворена врата за избор мандатара за састав нове владе
Република Српска ће у законском року формирати властNone © Tanjug/AP Photo/Armin Durgut

Република Српска ће у законском року формирати власт и поново ће бити прва у Босни и Херцеговини која је започела тај процес, известила је РТРС.

Дужности су преузели председник Републике Српске и српски члан Председништва Босне и Херцеговине.

На тим функцијама заменили су се Милорад Додик и Жељка Цвијановић. Дужност председника Републике Српске преузео је досадашњи српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, док је Жељка Цвијановић званично постала нови српски члан Председништва БиХ.

Преузимајући дужност, Додик је изјавио да по трећи пут долази у председништво, као и да је тако хтела народна воља.

"Ако будемо окупљени, ако будемо разумели ово време, заједно доносили одлуке и мере, можемо да успемо. Све друго води у хаос, неизвесност, а било каква дестабилизација би могла да трајно угрози постојање РС", рекао је Додик.

У Сарајеву, ступајући на нову дужност у Председништву БиХ, Жељка Цвијановић навела је да "ако желимо напредак БиХ морају се поштовати уставне вредности", додајући да није тајна да она не верује у "добробити насилног интервенционизам страног фактора", већ искључиво у дијалог и сарадњу.

Конституисана је и Народна Скупштина, чиме су отворена врата за избор мандатара за састав нове владе. То значи да ће Република Српска у законском року формирати власт.

Подсећа се да ће она и овог пута бити формирана без СДС-а и ПДП-а који су одбили позив за широку коалицију пре него што им је званично понуђен.

РТРС констатује да оно што је сигурно јесте да неће доћи до заокрета у политици Републике Српске.

image