Србија и Балкан

Дачић: Американци и Европљани да стану на пут Куртију

Никада, ниједним потезом Срби са КиМ, а камоли наша влада, нису изазвали никакав проблем, све долази из Приштине, оценио је српски шеф дипломатије
Дачић: Американци и Европљани да стану на пут КуртијуNone © TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић оценио је да не треба журити са компромисом у дијалогу Београда и Приштине, као и да Кфору и Еулексу недостаје одлучности да спрече притисак и насиље над косовским Србима. Као главног кривца у одсуству дијалога и доношењу конкретних решења, Дачић види Аљбина Куртија.

"Шта још треба да се деси да они који то могу, а то су Европљани и Американци, изврше притисак на Куртија да престане да изазива инциденте. Мени је јасно зашто му они попуштају, као размаженом детету, он је био њихов миљеник - кобајаги борац против корупције, велики демократа, човек будућности, а испоставило се обичан шовиниста и насилник који држи КиМ у стању сталне напетости и претње сукобима. Неће бити мирно све док му не стану на пут или га промене. Они могу и једно и друго", рекао је Дачић у интервјуу за Блиц.

Српски шеф дипломатије истакао је да Србија и даље наставља да тражи поштовање потписаних споразума.

"Не тражимо ништа више од њих него што је записано у њиховим обавезама, али тражимо да те обавезе максимално испуне, да не толеришу стално растућу нестабилност коју производи влада у Приштини. Ми њих држимо за одговорне, да чувају безбедност Срба, они су адреса са којом ми комуницирамо и од које тражимо да раде свој посао, а то није увек случај", рекао је Дачић.

Навео је да никад није много паметно постављати рокове, нарочито око компликованих питања која се решавају годинама, попут косовског.

"Увек кажем да је неупоредиво важније какво ће бити решење, него када ће да се донесе. Нико нас после неће тапшати по рамену што смо нешто завршили брзо, а оно се испостави као кусо. Ми хоћемо да се дође до компромиса, али он не сме да буде жртва било чије журбе", рекао је Дачић.

На питање како превазићи ситуацију на КиМ која је "на ивици инцидента", први човек СПС-а рекао је да би требало отклонити његов узрок, а то су, како каже, Куртијево понашање и одлуке владе у Приштини.

"То је оно што тражимо све време, не од Куртија јер би то било несмислено, него од свих оних који могу да га натерају да престане да производи кризе. Никада, ниједним потезом Срби са КиМ, а камоли наша влада, нису изазвали никакав проблем, све долази из Приштине", рекао је Дачић.

Подсетио је на хапшење невиних људи, упад у фирме чији су власници Срби, смењивање српског шефа полиције, слање "до зуба наоружане полиције тзв. Косова да застрашује наш народ" итд.

image