Србија и Балкан

УЖИВО: Приштина именовала новог шефа обавештајне службе; Оклопна возила РОСУ између српских барикада

РТ Балкан 12. ноћ са Србима на барикадама
УЖИВО: Приштина именовала новог шефа обавештајне службе; Оклопна возила РОСУ између српских барикада© Зоран Шапоњић

Срби са севера Косова и Метохије провели су једанаесту тешку и бесану ноћ на барикадама. Под шаторима, поред логорских ватри, на великој хладноћи, уз стални опрез.

Дванаести дан заредом сви главни путеви на овом подручју су блокирани, барикаде су и даље на 11 локација, главним улицама Северне Митровице читаве ноћи појачано су, у оклопним возилима, патролирали припадници Кфора.

Највише људи и ноћас је било на барикади у Рудару где је поред пута постављено десетак шатора у којима су пећи на дрва у којима се данима одржава ватра.

Захтеви су исти, да власти у Приштини ослободе ухапшене Дејана Пантића, Миљана Аџића и Слађана Трајковића, да се тзв. косовска полиција повуче са севера Косова и Метохије, да ван снаге буду стављени спискови за хапшење Срба. Прелази Јариње и Брњак такође су блокирани. 

Мисија Еулекса на Косову и Метохији синоћ је саопштила да је безбедносна ситуација на северу "узнемиријућа и напета" уз још једном поновљени став да се "барикаде морају одмах уклонити". 

Кфор је ноћас, преносе приштински медији, саопштио да је та мисија од почетка најновије кризе пружила помоћ деветорици "косовских" полицајаца "који су патролирали севером и који су се осећали лоше". Они су ове полицајце, који су се, како је речено, осећали болесним, превезли копненим путем. 

Породица Дејана Пантића већ дванаести дан не зна како се он осећа нити су у међувремену успели да га виде или чују. И даље нема одговора на захтев адвоката ухапшеног бившег полицајца приштинском суду, да се Пантићу омогући сусрет са породицом или, макар, краћи телефонски разговор. Пантићев син Предраг, који је у уторак поподне самоиницијативно отишао на Јариње, није успео да види оца, али је припадницима КФОР-а предао ствари за ухапшеног Дејана. 

За сутра у 12 сати, у Рудару је код велике барикаде Кризни штаб за север КиМ заказао велики протестни скуп Срба са Косова и Метохије. 

Све најновије вести са КиМ пратите уживо у блогу РТ Балкан.

  • 21. дец 2022 • 21:05

    21:05

    Вучевић: Причају о последицама, а не баве се узроцима

    "И даље, неки причају о последицама, а не баве се узроцима каква је то мука натерала Србе да се на тај миран и демократски начин боре за своја људска права и слободе", написао је министар одбране Милош Вучевић на Твитеру.

    Он је додао да изјава премијера привремених приштинских институција, уз здушну подршку представника Немачке јасно говори да желе хаос уместо смиривања ситуације.

    "Када имате амбасадора једне европске државе и то најјаче или највеће, каква је Немачка, који каже да све то мора бити склоњено до 25. децембра, а претходно Курти каже-биће склоњено без обзира на жртве, онда је то сценарио који нас заиста води, не у смиривање, него у потпуни хаос", закључио је Вучевић.

  • 20:41

    Немци опет криве Србију - Кнут Абрахам: Србија се игра ватром на северу КиМ

    Немачки посланик Кнут Абрахам рекао је у интервјуу за "Дојче веле" да је веома забринут због дешавања на северу Косова и Метохије, као и да то није добро ни за Београд ни за Приштину.

    Веома сам забринут због дешавања на северу Косова, јер се ситуација овде погоршава. А то је апсолутно штетно за заједничке тежње Србије и Косова ка Европи.

    Спречавање даље ескалације, према његовим речима, могуће је, али "се Србија игра са ватром на северу 'Косова'".

    "Потребно је разговарати с обе стране. Пре свега видим да српска страна мора да схвати да не може да има двоструки приступ. Није могуће нормално водити преговоре о чланству са Европском унијом и истовремено се играти ватром на северу 'Косова'", навео је Кнут Абрахам.

  • 19:56

    Шеф Канцеларије ЕУ на КиМ: Најбоље би било да барикаде уклоне они који су их и поставили

    Чак и мали инцидент могао би да се претвори у нешто веома велико, па ЕУ и њени међународни партнери раде на решавању питања блокаде пута и на тражењу дугорочнијих решења, саопштио је шеф Канцеларије Европске уније на КиМ и Метохији Томаш Суниог, а пренели су приштински медији.

    "Мислим да је ситуација напета, наравно да је посматрамо заједно са Кфором и Еулексом и пратимо шта се дешава сваки дан и сваки сат", изјавио је Суниог.

    Он је нагласио да се ради на проналажењу решења за уклањање барикада.

    "Забринути смо због ситуације на северу. Радимо заједно са међународним партнерима, наравно са другим партнерима, на деескалацији ситуације, на решавању питања блокаде пута, на уклањању барикада, а такође и на тражењу дугорочнијих решења", наводи Суниог.

    Говорећи о барикадама Суниог је оценио да би идеално решење био споразум који би подразумевао мирно уклањање барикада.

    "Мислим да би за нас идеално решење био споразум на основу којег би барикаде уклонили људи који су их поставили", рекао је шеф канцеларије ЕУ на КиМ.

    Он је рекао и да је ситуација на северу покрајине веома деликатна, те да може лако да ескалира.

  • 19:50

    Жофре: Србија не мора да бира измећу ЕУ и КиМ, али санкције Русији треба да уведе

    Интерес ЕУ је да Србија постане њена чланица, а да одрицање од Косова и Метохије није услов за улазак у Европску унију, поручио је шеф Делегације ЕУ Емануел Жофре на данашњем представљању Европског дневника у Земунској гимназији, преноси Танјуг.

    "Србија није условљена и не мора да бира између ЕУ и Косова", рекли су амбасадор Жофре и министарка за евроинтеграције Тања Мишчевић одговарајући на питања ученика који су желели да знају да ли је процес ЕУ интеграција успорен због тога што Србија није увела санкције Русији, да ли зависи од Косова и Метохије, да ли сутација у јужној српској покрајини може да ескалира у ратни сукоб, шта се сада дешава након што смо отворили 22 од 35 поглавља...

    На питање модератора шта је најреалнији сценарио, радикална опција, прекид преговора или ће процес бити успорен због одбијања Србије да уведе санкције Русији, Жофре је рекао да су санкције, усклађивање са спољном политиком ЕУ и геоплитичка ситауција веома важна питања за све Европљане...

    Опширније прочитајте ОВДЕ.

  • 19:45

    Шеф Канцеларије Европске уније на КиМ: ЗСО треба да буде основана на основу споразума

    Шеф Канцеларије Европске уније на КиМ Томаш Суниог рекао је да Заједница српских општина није једнонационална и да треба да буде основана на основу споразума, у складу са одлуком Уставног суда и Уставом преноси "Кљан Косова".

    "С тим у вези, поново сам рекао, ово је споразум који је потписан 2013. године, а ратификовала га је и већина у Скупштини 'Косова'. Дакле, то није само међународни уговор, већ је то и унутрашњи закон који је усвојила уставна већина", рекао је Суниог у емисији "Инфо магазин".

    Додао је да има још један споразум из 2015. године, који је потом послат на оцену Уставном суду у чијој одлуци се суштински каже да се ЗСО оснује и да се сачини статус.

    "Дакле, из моје перспективе, ова одлука Уставног суда не спречава оснивање ЗСО. Такође, нагласио сам још једну битну ствар, то није једнонационално удружење како неки кажу. Дакле, у тих 10 општина живе и несрпске заједнице. Дакле, ово удружење, понављам, треба да буде основано на основу споразума и на основу одлуке Уставног суда и у складу са Уставом 'Косова'", рекао је Суниог.

  • 18:17

    Приштина именовала новог шефа обавештајне службе: Шаља аванзовао из КБС

    Председница привремених приштинских институција Вјоса Османи и премијер Аљбин Курти именовали су Кујтима Шаљу за новог генералног инспектора "Косовске" обавештајне агенције, преноси "Газета Експрес".

    Како се наводи, Шаља је до сада радио у КБС.

    Председништво самопроглашеног Косова претходно је потврдило оставку генералног инспектора обавештајне агенције Бурима Рамаданија.

  • 16:30

    "Косовска полиција" поводом слања РОСУ међу Србе: Стварамо безбедност за све грађане без разлике

    Управљање и контрола безбедносне ситуације и даље је главни приоритет "Косовске полиције", саопштила је полиција тзв. Косова поводом постављања пунктова на магистралном путу Митровица-Лепосавић.

    "Полиција 'Косова' је предвидела адекватно оперативно планирање у ангажовању свог особља и капацитета на најрационалнији начин у остваривању законских циљева широм земље са циљем стварања бољег окружења безбедног за сви грађани без разлике", наводи се у саопштењу.

  • 16:20

    Дачић: Ценимо став Мексика о поштовању територијалног интегритета Србије

    Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић, састао се данас са амбасадором Мексика Карлосом Исаурим Феликсом Короном, коме је захвалио на ставу његове земље, када је у питању Косово и Метохија.

    Дачић је током састанка истакао да Србија високо цени доследан став Мексика о поштовању територијалног интегритета Републике Србије, који је заснован на поштовању међународног права, преноси "Косово онлајн".

    Како се наводи у саопштењу Министарства спољних послова Србије, на састанку је оцењено да Србија и Мексико дуги низ година граде чврсте пријатељске везе и изражена је спремност да наставе заједнички рад на проширењу билатералне сарадње. 

    "Поред политичког дијалога, интересовање за унапређење сарадње парламената двеју земаља, повећање трговине и инвестиција, као и проширење сарадње на културном и образовном нивоу, као и у свим другим областима од интереса за Србију и Мексико, истакнута је обострана спремност за размену посета на највишем и највишем нивоу, као и за сусрете званичника двеју земаља на маргинама међународних и регионалних скупова", истиче се у саопштењу.

  • 15:43

    Ховенијер: Делио сам америчку визију подршке евроатлантским интеграцијама Косова

    Амбасадор Сједињених Америчких Држава у Приштини Џефри Ховенијер, саопштио је данас да је на Конференцији амбасадора имао одличну дискусију са челницима Министарства спољних послова, али и са амбасадорима "Косова".

    Он је написао да су на састанку размењена искуства из спољних послова и националне безбедности, јавља "Косово онлајн".

    "Одлична дискусија са челницима Министарства спољних послова и свим косовским амбасадорима. Пренели смо своја искуства у раду на спољним пословима и националној безбедности, а ја сам поновио америчку визију подршке регионалним, европским и евроатлантским интеграцијама Косова", наводи се у саопштењу. Ховениер је написао.

  • 15:31

    Пантовић: Против Пантића се води политички процес, Приштина га прогласила кривим и пре суђења

    Дејана Пантића званичници Владе у Приштини проглашавају кривим и пре него што му се завршило суђење иако ништа лосе није урадио. Ово је још један доказ да се против њега води политички процес и да му се, уз остала права која су му ускраћена, крши и претпоставка невиности, каже за "Косово онлајн" његов адвокат Љубомир Пантовић.

    Он је ово изјавио након што је министар полиције тзв. Косова Џељаљ Свечља синоћ поручио да "слобода кретања и развоја свих грађана не може бити условљена слободом злочинаца који су својим терористичким актима угрозили све грађане без разлике", чиме је практично прогласио Дејана Пантића кривим за наводни злочин који му се ставља на терет, иако суђење још није почело.

    "То што Пантић има храну, воду и кревет не значи да му нису прекршена права", рекао је његов адвокат, регујући на тврдње шефа оперативе полиције тзв. Косова Газменда Хоџе да Дејану Пантићу није повређено ниједно право.

    "Изјава да се Дејану не крши ниједно право је апсолутно неприхватљива. Повређено му је право на несметан и без ограничења контакт са браниоцима. Пантића је једино путем видео линка видео колега Митровић. Контакт са породицом је још једно право које се Пантићу крши. То је загарантовано право које мора бити дозвољено сваком притвореном или осуђеном лицу, посете, разговори и слично. Дејан Пантић нема ова права", изричит је Пантовић.

image
VV inauguration
banner