Србија и Балкан

Вучић: Сутра Кфору уручујемо захтев за повратак српских снага на КиМ, ЗСО неће бити формирана

Влада Србије је одржала вечерас седницу на којој је одлучено да се Кфору пошаље захтев да се у складу са Резолуцијом Савета безбедности УН 1244 српска војска и полиција врате на Косово и Метохију, рекао је Вучић
Вучић: Сутра Кфору уручујемо захтев за повратак српских снага на КиМ, ЗСО неће бити формирана© FOTO TANJUG/ RADE PRELIĆ

Председник Србије Александар Вучић, који је присуствовао седници владе у Палати "Србија", рекао је РТС-у да је донета одлука да се Кфору уручи захтев који је у складу са Резолуцијом 1244, да се одређени број снага врати на КиМ.

Влада Србије усвојила je одлуку да се од Кфора затражи повратак одређеног броја припадника српске војске и полиције на КиМ, у стотинама до хиљаду, рекао је Вучић и додао да је одлука донета једногласно.

То је такође битно за безбедност наших грађанa на Косову и Метохији, али би наше снаге контролисале и административне прелазе Јариње и Брњак, рекао је он.

Захтев ће вечерас бити послат електронским путем, а сутра ујутру ће на административном прелазу бити уручен команданту Кфора, рекао је Вучић и додао да је готово сигуран да тај захтев неће бити прихваћен иако би допринео миру.

Рекао је да је ова одлука, да се командату Кфора уручи захтев за повратак српских снага, три дана разматрана и формално, на основу Резолуције 1244, он не може да не одобри то, али ће је врло вероватно одбити. Други пут је преко Савета безбедности, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је ово први пут да је нека Влада Србије овакав захтев усвојила.

"Причало се да је то урадио господин Ђинђић 2003, али није. Он је упутио писмо, али није било формално-правно", рекао је он.

Вучић је показао Повељу УН, Резолуцију 1244, војнотехнички споразум, Бриселски споразум, Вашингтонски споразум, Солунску декларацију.

Припремамо и папир број седам Лисабонски, а можете и Уговор о ЕУ да рачунате као седми, рекао је Вучић и објаснио да тзв. Косово није држава у складу са нормама међународног права.

Вучић је рекао и да је питао представнике дела међународне заједнице који ће уговор поштовати, а да је добио одговор "ниједан".

Вучић је објаснио да се мисли да је нормално да албански војници као чланови Кфора могу да буду на Косову и Метохији, а српски наводно не могу.

"Проблем" је у Србији јер сви заједно хоће слабу Србију, коју могу да понижавају на тај начин да шаљу албански Кфор на Србе, рекао је Вучић.

О француско-немачком предлогу

Рекао је и да је прочитао део француско-немачког предлога, који се позива на међународно право, али уз поштовање територијалног интегритета обе стране.

У једном ставу се каже да се Србија неће противити чланству тзв. Косова у међународним организација, другим речима, чланству у УН, објаснио је он.

Захтеви су најтежи могући за нас, рекао је Вучић. 

Према његовим речима, ситуација на терену је таква да "ври" код Срба и да је тога свестан и изасланик САД за Балкан Габријел Ескобар. 

"Људи више неће да трпе Куртијев терор", рекао је председник Србије.

"Данас су примили кандидатуру Kосова за пријем у ЕУ. И неки наши пријатељи у Европи су реаговали фер. Хоћу да захвалим кипарском председнику, Шпанцима, Мађарима, осталим непризнавачима и свима који су нам помагали", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је за нас драгоцена подршка сваке земље која не признаје тзв. Косово, а тако и подршка Русије и Кине.

O санкцијама Русији

Нису попустили притисци о увођењу санкција Русији, истакао је он.

Десет година смо имали санкције против Србије и имамо своју моралну обавезу да не уводимо санкције док нам витални интереси не буду угрожени, објаснио је Вучић.

Каже да постоји опасност да ти интереси буду угрожени.

Моје можда је тврђе од чврстог да многих политичара, рекао је Вучић.

Памтим и 2015. годину када нам је Русија помогла у СБ УН. Није све црно-бело, прагматичан сам, заклео сам се на верност свом народу и грађанима Србије, рекао је он.

Заједница српских општина и чланство "Косова" у УН

Вучић је рекао да не верује да ће Заједница српских општина икада бити формирана.

Председник каже да чланство у УН тзв. Косова не долази у обзир и признање тзв. Косова, а о свему осталом можемо да разговарамо.

Прво да формирају ЗСО, а онда да почнемо да причамо о нечем другом. Не верујем да ће је икада формирати. Тражиће начин да окриве Србе и да спроведу операцију лажне заставе, као са овом измишљеном "шок бомбом", која је обично пиротехничко средство, рекао је Вучић.

Ако бих рекао људима из ЕУ и САД "сиктер, нећемо да разговарамо јер није формирана ЗСО", онда би рекли "ви нас враћате у деведесете", да прихватим план, рекли би да издајем наше интересе. Како год да урадим, ја сам најодговорнији. Ми смо купили 10 година мира, вратили Косово као тему. Свако има за шта навија, рекао је Вучић и додао да се боримо да чувамо националне интересе на КиМ.

Напоменуо je да је обећао да ћемо да чувамо готово по сваку цену мир и стабилност, али ако дође до тога да нам убијају децу, поручио је да нећемо седети скрштених руку.

"Ја знам да је Дејан Пантић жив"

Ми на правду да чекамо, не вреди. Морамо да будемо усмерени на интересе наше земље. Срби не траже ништа посебно. Траже да се Аџић и Пантић пусте на слободу, макар били и у кућном притвору, рекао је Вучић.

Председник каже да је посао шефа Еулекса да зна где је Дејан Пантић.

"Ја знам да је Дејан Пантић жив", рекао је Вучић.

Други захтев је да се поштује споразум да тзв. косовска полиција не може на север Косова и Метохије кад јој се прохте.

Вучић је замолио Србе да се понашају одговорно, али и да буду спремни на компромисе.

Не траже Срби преко хлеба погаче, рекао је председник.

"Рат у Украјини ће још дуго трајати"

Нисам се дуго чуо са руским председником Владимиром Путином, а са Зеленским нисам никада разговарао, рекао је Вучић.

Мене популарност не интересује, рекао је Вучић на опаску да је "популарно" разговарати са украјинским председником Владимиром Зеленским. Мене интересује да извучем најбољу могућу ствар за Србију, рекао је он.

"Да ме је позвао Зеленски, ја бих одговорио. Не јурим нигде", рекао је Вучић.

За сукоб у Украјини, Вучић каже да су Руси стабилизовали своје позиције и да имају минималне помаке ка Бахмуту, Соледару... 

Све је компликовано. И једнима и другима недостају муниција и људи. И једни и други су изгубили најбоље људе. Рачунамо да ће тај рат трајати дуже од целе следеће године и да ће следећа зима бити најтежа у историји света, рекао је он.

"Имамо довољно гаса"

Вучић је рекао да Србија данас има довољно резерви гаса.

Тешки дани тек долазе. Обезбедили смо и унапред купили довољно количина гаса. Држава се сналазила, али и многи у Европи. Сви су почели да троше и сада скаче цена гаса.

Видим да ће бити лоше. Нисам ја само врана и гавран, већ не волим људе да лажем да је све дивно. Суштина је у томе да смо све урадили, али следеће године биће проблем и за нас. Нема теорије да ћемо моћи да допунимо складишта гаса за следећу годину. Волео бих да се рат заврши ускоро, али неће, рекао је он.

Најавио је да за неколико дана иде у Азербејџан где ће разговарати о струји, гасу и, како је рекао, још о неким другим стварима.

Америка неће променити однос према Косову и Метохији

Председник Србије оценио је да Сједињене Америчке Државе неће променити однос према Косову и Метохији, али му, како каже, наду даје то што Американци суштински боље разумеју ситуацију него неки у Европи.

Али се надам и уздам да ће Америка бити спремна да нас слуша у периоду који је пред нама више него што ће Европа бити спремна да нас чује, можда САД суштински боље разумеју ситуацију. Они добро разумеју какве проблеме имамо и колико је ситуација тешка, навео је Вучић.

Срби на Косову и Метохији поставили су блокаде на северу и данима протестују због противправног хапшења бившег полицајца Дејана Пантића.

Влада Србије је таксативно навела разлоге због којих је неопходан долазак српских безбедносних снага, а уз документ који ће бити послат Кфору, постоји и шест исцрпних прилога са подацима о угрожености Срба и других неалбанаца, графички прикази етничког чишћења после 1999. године, информације о Мартовском погрону над српским народом из 2004. године, списак илегалних упада "косовских" специјалаца на север КиМ...

"Повратак војске и полиције Републике Србије не представља пуку могућност, већ је Резолуцијом СБ УН створена обавеза за Кфор да овај повратак омогући", наводи се у захтеву Београда.

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Kурти поднео је данас у Прагу захтев тзв. Kосова за чланство у ЕУ Чешкој која председава Унијом, а Вучић је оценио да ће Приштина подношењем захтева за чланство у ЕУ и званично прекршити Вашингтонски споразум, као и да ће одговор Београда тим поводом бити познат вечерас после седнице владе.

"Данас и званично они крше Вашингтонски споразум, а на све то одгворићемо вечерас после седнице владе на коју сам позван, и око наших захтева везаних за Резолуцију 1244 УН, али и за повлачење признања многих земаља. Добићете прецизан одговор", рекао је Вучић.

image
VV inauguration
banner