Србија и Балкан

Дачић: Бербокова ми је рекла да нема те приштинске владе која ће формирати ЗСО

Курти стално покушава да избегне две ствари, једна је да се формира Заједница српских општина и то одмах, а друго, избегава да се приближавамо неком договору у ком нема признања, рекао је министар спољних послова
Дачић: Бербокова ми је рекла да нема те приштинске владе која ће формирати ЗСО© FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Немачка шефица дипломатије Аналена Бербок рекла ми је нема те владе која ће пристати да се формира Заједница српских општина на Косову и Метохији, поручио је министар спољних послова Ивица Дачић.

Он је рекао да Приштина спроводи низ акција који су константно усмерене ка изазивању инцидената, а да је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти "највећа претња регионалном миру и сигурности".

"Приштинске власти покушавају да нађу пречицу која би била као "Олуја". Циљ им је да протерају Србе и физички заузму север и тако решити питање Косова. Та политика је видљива са наше стране. Сви смо јасно саопштили које су то црвене границе. Све ћемо да уложимо у мир, али сигурни смо да ћемо бранити свој народ", рекао је шеф спољне политике гостујући у јутарњем програму Хепи телевизије. 

Нагласио је да међународна заједница мора да буде способна да обузда приштинску власт, и да ће у том случају успети да сачува мир.

"Уколико га (Куртија) подстичу и толеришу, велико је питање како ће се то завршити. Он није склон да дође до мирног решења. Он стално покушава да избегне две ствари, једна је да се формира Заједница српских општина и то одмах, а друго, избегава да се приближавамо неком договору у ком нема признања. Циљ свега што ради јесте признање Косова", подвукао је Дачић.

Лидер СПС-а је подестио на све акције Приштине.

"Данас су сви заборавили, као и међународна заједница, како је све то почело, није био дозвољен референдум, потом избори, таблице, таксе... Стално је изазивање нових инцидентних ситуација и онемогућавање да се бавимо искораком унапред, ми се бавимо старим пожарима", нагласио је он и додао да о француско–немачком плану сада не би требало да се расправља. 

Дачић је навео да постоји још девет држава које су повукле признање тзв. Косова, а које још увек нисмо обелоданили.

"Укупно 27 земаља су повукле признање и то је велики број у односу на онај о којем они говоре. Када се све сабере, не могу да рачунају на више од 83 гласа у УН", убеђен је Дачић.

Министар је коментарисао и забрану уласка на КиМ за патријарха Порфирија. 

"Немогуће је да нико не реагуије. Још јуче је требало да дође до реакција. Овде није реч о било ком грађанину, већ о поглавару СПЦ. Онда говоре како на КиМ успостављена владавина права", истакао је Дачић.

image