Србија и Балкан

БНВ: Угљанин и Зукорлић удружени против Љајића

Избор Мисале Праменковић за председницу Бошњачког националног већа је резултат споразума који су, у ноћи уочи седнице, потписали председник СПП-а Усаме Зукорлић и председник СДА Сулејман Угљанин
БНВ: Угљанин и Зукорлић удружени против ЉајићаGetty © Bruce Yuanyue Bi

Досадашња потпредседница Странке правде и помирења (СПП) Мисала Праменковић, изабрана је за председницу Бошњачког националног већа (БНВ) захваљујући споразуму који су, у ноћи уочи седнице БНВ-а, потписали председник СПП-а Усаме Зукорлић и председник САД Сулејман Угљанин.

Споразум двојице бошњачких лидера о стварању коалиције у БНВ-у, Угљанина и Зукорлића, у ствари је симбиоза политичких програма њихових странака, а БНВ би, поред питања о четири поља деловања (култура, образовање, информисање, језик и писмо), требало да се бави и захтевима Бошњака који се односе на санкционисање криваца за злочине над Бошњацима, донешење резолуције о Сребреници у Скупштини Србије, чланство Србије у ЕУ и НАТО-у, али и изглед заставе, грба и химне, као и запошљавање Бошњака у државним службама.

Мисала Праменковић је професор на Факултету за исламске студије у Новом Пазару, а била је и народна посланица у Скупштини Србије у претходном мандату, али и прва жена са хиџабом у историји српског парламента, пише "Политика".

Лидери три највеће бошњачке странке и носиоци њихових листа кандидата за БНВ, од почетка кампање, говорили су да би овај национални савет требало да одражава бошњачко јединство и да би у његовом раду требало да учествују сви већници.

Ипак, пише "Политика", превагнула су политичка питања и довела до тога да Санџачка демократска партија Расима Љајића у БНВ буде у опозицији.

Носилац листе СДП-а, сада министар, Хусеин Мемић, казао је на седници БНВ-а да су он и његова странка били за јединство и да сви већници заједно раде на свим питањима која су од значаја за Бошњаке.

Мемић је навео да је његова листа разговарала и са СДА и са СПП-ом, али да су разговори са СДА пропали због разлика у програмима, а са СПП-ом се, наводи Мемић, програмски усагласило скоро 90 одсто, али нису могли да се сложе око тога коме ће да припадне место председника.

У споразуму Угљанина и Зукорлића пише и то да ће БНВ да се залаже за јединство Исламске заједнице, са центром у Новом Пазару, и "духовним центром у Сарајеву".

Већници са листе су то протумачили као Угљаниново одрицање Исламске заједнице Србије и окретање Исламској заједници у Србији, а већници са Угљанинове и Зукорлићеве листе ово нису ни потврдили ни демантовали.

Расим Љајић: Ми смо остварили циљ када смо победили

Љајић, лидер СДП-а, прокоментарисао је за "Ало" новоформирани савез и поручио да је његова странка остварила циљ тиме што је освојила највише гласова на недавним изборима.

"После избора, две су ствари биле одлучујуће за овакав сценарио и сазив. Првa je математика, а другa мржња према мени и СДП-у, пре свега, од стране Угљанина. У политичком смислу, ово је за нас позитиван развој догађаја, јер смо само данас учланили 17 досадашњих чланова СДА", рекао је Љајић за "Ало".

image