Србија и Балкан

Момировић: Нећемо дозволити дивљање цена, држимо ствари под контролом

Министар трговине навео је да је приоритет да се прехрамбено тржиште прошири на Народну Републику Кину, Египат, Кореју...
Момировић: Нећемо дозволити дивљање цена, држимо ствари под контроломGetty © Photo by Matthew Horwood/Getty Images

Држава неће дозволити дивљање цена, а приоритет ће јој бити додатан пробој српске прехрамбене индустрије у велике земље, истиче за "Телеграф" министар трговине Томислав Момировић.

"Србија је контролом обезбедила да цене основних животних намирница буду међу најнижима у Европи. Свесни смо пак да раст цена других артикала није мали. Инфација, међутим, није само домаћи феномен, а држава ће и даље водити рачуна да заштити најугроженије", истиче министар који додаје и да неће бити допуштено да онлајн трговина буде платформа за црно тржиште.

Момировић је напоменуо и да је због сукоба на истоку Европе, у току криза без преседана, као и да је њена последица велики раст инфлације на континенту.

Зато је улога министарства да "држи цене под контролом".

"Наравно, ми смо земља која има отворено тржиште и слободно пословање, али у оваквим условима и дисбалансу цена, морамо да реагујемо како бисмо пре свега заштитили најугроженије слојеве становништва. Одређеним интервентним мерама ограничили смо цене основних животних намирница и обезбедили да цене хлеба, млека, брашна и шећера буду ако не најјефтиније, онда међу најјефтинијима у Европи. Спречили смо несташицу производа", поручује министар.

Није лако у овим околностима предвидети следећу годину, упозорава он, додајући да нема сумње да ће бити тешко.

"Није лако када имате први пут после 10 година у нашој земљи, а у Европи после 30, инфалцију већу од 10 процената. Србија не предњачи када говоримо о расту цена. И Холандија, Летонија и Литванија имају већу стопу инфлације. Успели смо да одржимо стабилност тржишта и одређену стабилност цена", наводи Момировић додајући да се неће дозволити експлозија цена и развој сивог тржишта.

Момировић уверава и да ће држава заштитити грађане када је то потребно.

"Наш приоритет је да проширимо тржиште за наше компаније. Ту пре свега мислим на Народну Републику Кину, Египат, Кореју... да новим споразумима о слободној трговини поспешимо извоз и направимо боље услове за пословање", истакао је министар трговине говорећи о прехрамбеној индустрији.