Економија

Година пред нама: Налет инфлације и у 2023. години

У идућој години економисти очекују успоравање месечне инфлације захваљујући слабљењу потражње, стабилизацији цена енергената те нормализацији ланаца набавке
Година пред нама: Налет инфлације и у 2023. годиниwww.globallookpress.com © Maksim Konstantinov

Годину за нама обележиле су рекордне цене, а тај тренд ће бити настављен и током 2023. године "уз очекивани пад ако не дође до новог шока", пише "Ал џазира Балкан".

Инфлација је снажно ударила велике економије, земље еврозоне и САД, а тај ефект се преносио и на мања тржишта, као што су земље Западног Балкана.

Годину су обележили бројни протести широм Мађарске, Аустрије, Немачке, Белгије, Холандије, Француске.

Шта је утицало на инфлацију у Србији?

Гувернерка Народне банке Србије Јоргованка Табаковић рекла је да је близу две трећине доприноса међугодишњој инфлацији у Србији последица раста цена хране и енергената.

Милан Трајковић, заменик генералног директора Сектора за економска истраживања и статистику Народне банке Србије упозорио је на последице раста цена ђубрива, пшенице, кукуруза...

"Раст трошкова примарне пољопривредне производње, због огромног раста цена ђубрива, пшенице, кукуруза и друге хране за стоку; висок раст трошкова производње прерађивача, јер је јако поскупела папирна и пластична амбалажа; те тражња, која је и у оваквим околностима порасла", објаснио је он.

Економски стручњак Адмир Чавалић додао је да су земље у регији Западног Балкана увозно орјентисане, па је и сама инфлација увезана у те земље, на коју локалне владе нису могле да утичу у значајнијој мери, осим што су могле да помогну најугроженијим групама да лакше поднесу поскупљење основних животних  намирница и енергената.

Очекивања економиста у 2023.

У идућој години економисти очекују успоравање месечне инфлације захваљујући слабљењу потражње, стабилизацији цена енергената те нормализацији ланаца набавке.

Осим тога, кључне банке подижу каматну стопу. Европска централна банка повећала је каматне стопе први пут у 11 година и то ће наставити да ради и у следећим месецима.

ЕЦБ каже да је њен главни задатак да одржи стабилност цена. Када је раст цена у економији пребрз, односно када је инфлација превисока, веће каматне стопе придоносе враћању инфлације на циљани ниво од два посто.

Чавалић објашњава да је подизање каматних стопа један од доказаних метода који утичу на смањење инфлације. Веће каматне стопе ће успорити развој компанија, платежна моћ радника се неће повећавати, што ће на концу обуздати и раст цена.

image