Србија и Балкан

Где се у Србији крије Вагнер? Прича која не сме доћи у руке "Политика"

Нема му трага и гласа ни на репертоару Београдске филхармоније, па остаје осумњичено само још Народно позориште због Западу сумњивих веза Крцка Орашчића и Петра Чајковског са руским председником
Где се у Србији крије Вагнер? Прича која не сме доћи у руке "Политика"© FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE

Баук кружи Европом, а тај баук, барем према писању западних медија, није нико други него руска војна група Вагнер која се, изгледа попут каквих масона, раскомотила формирајући своје "ложе" у (сасвим пригодно) земљама савезницама "озлоглашене" Русије.

Судећи према писању "Политика", Вагнеровци су у Белорусији и у Србији, а депеше у које је овај медиј имао увид "откривају" и да амерички званичници прикупљају обавештајне податке о активностима Вагнероваца у земљама као што су Централноафричка Република и Мали.

"Русија користи Вагнер за борбу против антипутиновског расположења и одбрану владиних интереса трупама и оружјем", пише "Политико" који очигледно није чуо за истраживање РТ Балкана по коме се чак 80 одсто грађана Србије свакако противи санкцијама Русији, па би било какво лобирање војних група за Русију у земљи у којој владају тако позитивна осећања према тој држави, било само траћење њихових ресурса.

Али, прича о Вагнеру не завршава се у "открићима" западних медија о Србији, јер припадници групе Јевгенија Пригожина, станују и у глави премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија.

Јер како другачије објаснити то што се њему, на барикадама Срба на Косову и Метохији, привиђају Вагнеровци и четници.

"Ово су барикаде људи у тамним униформама, људи који су ћелави, са брадама, имитирају Дражу Михаиловића. 'Вагнер барикаде'. Имају пушке и постављају барикаде, не да не би прошла возила него да се брани тај униформисани и наоружани човек који би пуцао на возила која би им се приближила. Значи, ово су ратоборне барикаде", закукао је Курти покушавајући да у очима западне јавности оправда терор због кога су Срби и подигли блокаде.

Али, где се још на територији Србије, осим у параноичним испадима лидера Албанаца из јужне српске покрајине, крију Вагнеровци?

Недавно објављена информација да је ова руска група отворила "представништво" у Србији, убрзо се испоставила као лажна. Александар Лисин, који је иначе у писањима медија означен као шеф те непостојеће "експозитуре" на територији наше земље, демантовао ју је, наводећи да је "Вагнер" заправо у Санкт Петербургу само уступио просторије Руско-српском културно-информативном центру "Орлови".

"Политико", као бастион професионалног новинарства, то међутим није чуо, па тако тврди да је Вагнер позиционирао људе у Београду и најавио да је почетком децембра званично почео са радом у Србији.

"Од тада је покренута операција утицаја како би се супротставило активностима делова руске дијаспоре који су против Путиновог режима", наводи се у једној од депеша у поседу "Политика", коју као да је писао Драган Шормаз, познат по томе што је 2020. тврдио да су демонстрације у Србији организовали баш Вагнеровци.

Озлоглашени Вагнер изгледа да се тако добро сакрио у Србији, да му није лако ући у траг или стати на реп, ако ниси озбиљан русофоб са могућношћу да нањушиш руски утицај.

Нема му трага ни гласа чак ни на репертоару Београдске филхармоније, па остаје осумњичено само још Народно позориште због Западу сумњивих веза Крцка Орашчића и Петра Чајковског са руским председником.

Али, репортер портала РТ Балкан је решио да помогне америчким колегама "Политика", и анализу обогати још бомбастичнијим открићима.

Знамо да ако нешто хоћемо да сакријемо, треба да пробамо да га оставимо на најочигледнијем месту.

"Крио" се тако једно време на челу општине Мајданпек један Дејан Вагнер, али је изгледа у међувремену раксринкан, па га тамо овог пута нисмо нашли.

Али, на крају смо успели да сазнамо колики је утицај "продужене Путинове руке" у Србији, иако никако не бисмо волели да ове информације стигну до "Политика".

Јер, тешко ли се и Вагнеру и Путину, ако ли се неко од новинара овог медија досети да претражи на пример Агенцију за привредне регистре. Тамо неће наћи већ поменуте "Орлове", али ће дефинитивно детектовати много сумњивих, почев од паба "Вагнер" на Ади Хуји, па све до водоинсталатера "Вагнер".

Немају везе с Русима, рећи ће неки путинофили без покрића?

Чему онда то озлоглашено име, сасвим логично, питаће се Запад.

Ако нема везе с Русијом, како то да се један од таксиста из Сремских Карловаца презива баш Вагнер, а не западноугодно, рецимо Моцарт по америчкој војној групи која ратује за Украјину?

Тако да, Вагнеровци, пазите се. Ако у руке западних медија дође још и телефонски именик у коме има толико Вагнера - сви сте раскринкани!

image
VV inauguration
banner