Свет

Бела кућа: Вагнеровци набављају оружје од Северне Кореје; Пригожин: Није истина, купујемо од Америке

На оптужбе Беле куће стигао је и одговор бизнисмена Јевгенија Пригожина, под чијом контролом је Вагнер група
Бела кућа: Вагнеровци набављају оружје од Северне Кореје; Пригожин: Није истина, купујемо од Америкеwww.globallookpress.com © Siegra Asmoel

Вагнер група преузела је пошиљку оружја из Северне Кореје, намењену руским снагама у Украјини, објавила је данас Бела кућа.

Портпарол Савета за националну безбедност Беле куће Џон Кирби оптужио је Вагнер групу да "широм света тражи добављаче оружја".

"Вагнер широм света тражи добављаче оружја како би подржао специјалну војну операцију у Украјини. Можемо да потврдимо да је Северна Кореја Вагнеру прошлог месеца испоручила пешадијске ракете и пројектиле у Русију", изјавио је Џон Кирби пренео је "Глас Америке".

САД процењују да количина наоружања коју је испоручила Северна Кореја неће променити динамику ратовања у Украјини. Очекује се да ће Пјонгјанг Русији обезбедити још војне опреме, пренео је Ројтерс.

Како је Бела кућа у новембру саопштила да Пјонгјанг Русији тајно испоручује знатан број артиљеријских граната, уследио је одговор Северне Кореје да никада на тај начин није пословала са Русијом и да нема таквих планова.

Кирби је навео и да се руски председник Владимир Путин све више окреће Вагнер групи, која је под контролом Путиновог савезника Јевгенија Пригожина, за помоћ у Украјини.

Иначе, администрација америчког председника представила је јуче нове санккције за извоз технологије Вагнер групи у покушају да додатно отежа њено снадбевање, подсетила је британска агенција.

Кирби је поручио да ће у наредним недељама бити уведене нове санкције које се односе на ту "приватну војну компанију", као и стране које јој пружају подршку у земљама широм света.

Пригожин: Снабдевање оружјем из Северне Кореје није ништа друго до трачеви

Бизнисмен Јевгениј Пригожин одговорио је за руски медиј РБК на оптужбе Џона Кирбија, али и на наводе о новом пакету санкција. 

"Нажалост, господин Кирби даје доста изјава заснованих на претпоставкама. Сви знају да Северна Кореја већ дуже време не испоручује никакво оружје Руској Федерацији. И никада такав покушај није учињен. Дакле, снабдевање оружјем из Северне Кореје није ништа друго до трачеви и спекулације", саопштио је Пригожин на Телеграму.

Он је додао да се неће помирити са санкцијама на куповину америчког оружја, те да ће његови адвокати бити ангажовани да Багнер изузму из санкција.

"Желео бих да нагласим, већ сам данас одговорио на ово питање, да ми купујемо доста америчког оружја. И стога ће, највероватније, моји адвокати бити активно укључени у процес укидања америчких санкција за снабдевање оружјем ПМЦ Вагнер. Сматрамо да су ова ограничења апсолутно неправедна, због чињенице да Вагнеров ПМЦ никада није прекршио правила међународне трговине приликом куповине америчког оружја", навео је Пригожин.

image