Србија и Балкан

Дачић са Жиофреом: Чланство Србије у ЕУ остаје наш стратешки циљ

Званичници су разговарали о усклађивању са заједничком спољном и безбедносном политиком ЕУ
Дачић са Жиофреом: Чланство Србије у ЕУ остаје наш стратешки циљ© TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ

Наставак дијалога Београда и Приштине једини је и прави пут за постизање одрживог договора, а ЕУ поздравља конструктивну улогу Србије у бројним областима, закључено је након данашњег сусрета првог потпредседника владе и министра спољних послова Ивице Дачића са шефом Делегације Европске уније у Београду Емануелеом Жиофреом.

"Уочи посете Бриселу поновио сам данас да чланство Србије у ЕУ остаје наш стратешки циљ, као и један од наших главних спољнополитичких приоритета, али и то да Србија остаје у потпуности посвећена реформском процесу и унапређењу свих сфера нашег друштва. Србија је спремна да даље унапређује регионалну сарадњу која непосредно доприноси изградњи међусобног поверења, процесу помирења и подстиче укупан развој на нашем путу ка пуноправном чланству", рекао је Дачић, саопштено је из његовог кабинета.

Жиофре је охрабрио Србију да настави активно да ради на регионалној сарадњи и добросуседским односима, укључујући и на решавању отворених билатералних питања са суседима.

Он је истакао конструктивну улогу Србије у управљању миграцијама и поздравио одлуку Србије да усклади визни режим са ЕУ, што је, заједно са даљим реформама у области владавине права, важно за напредовање на европском путу.

Министар је изразио наду да ће ЕУ наставити да пружа подршку Србији у области нерегуларних миграција, како би се осигурало ефективно функционисање центара, адекватна подршка и услуге мигрантима, као и заштита граница.

Шеф делегације ЕУ је поздравио формализацију подршке коју је Србија планирала да пружи енергетском систему Украјине преко Механизма ЕУ за цивилну заштиту.

Имајући у виду значај партнерства Србије и ЕУ, Жиофре је предложио и интензивирање промоције позитивних и обострано корисних пројеката и активности у јавности и медијима.

Саговорници су се сложили да би интензивирање директне комуникације и чешћи сусрети званичника Србије и представника Брисела дали додатни импулс напретку у европским интеграцијама Србије, те у том контексту изразили наду да ће посета Дачића Бриселу следеће недеље дати позитивне резултате.

Званичници Србије и ЕУ разменили су мишљење о ситуацији на Косову и Метохији и сагласили се да је наставак дијалога једини и прави пут за постизање одрживог договора, наведено је у саопштењу.

image
VV inauguration
banner