Србија и Балкан

Вучић: Замрзнути конфликт није решење

Специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак поручио да је Вучић вољан да донесе "тешке одлуке" по питању КиМ
Вучић: Замрзнути конфликт није решење© TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ/ bs

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да "замрзнути конфликт" са тзв. Косовом није решење и додао да ће Србија наставити да ради на имплементацији претходног предлога о путу нормализације односа.

Вучић се састао данас са специјалним изаслаником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком, специјалним изаслаником САД за Западни Балкан Габријелом Ескобаром, саветником за спољну политику и безбедност немачког канцелара Јенсом Плетнером, саветником за спољну политику председника Француске Емануелом Боном и саветником за спољну политику и безбедност премијерке Италије Франческом Талом.

Претходно, они су у Приштини разговарали са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем, након чега је Лајчак изјавио да су очекивали више разумевања за предлог за нормализацију односа са Београдом.

"Данас је био можда и најтежи разговор који смо имали. Отворена је озбиљна дискусија. Оно око чега јесмо сагласни је да замрзнути конфликт није решење", изјавио је председник Србије и додао да је код "замрзнутог конфликта" само "питање тренутка када ће неодговорни појединци да уруше мир и стабилност целог западног Балкана."

"Оснивање ЗСО питање хитности"

"Такође желим да вам кажем да сам данас као председник Србије недвосмислено био суочен са изазовима који би били стављени пред нашу земљу уколико се не бисмо усагласили са предложеним планом", додао је Вучић.

Под тим и таквим условима, како је рекао, тражили смо од представника САД, Немачке, Француске, Италије и Мирослава Лајчака да помогну свима нама у превазилажењу турбуленција на КиМ.

"Сматрамо да је крајње време да се формира ЗСО која је не само обећана, већ и потписана пре 10 година", навео је он и додао да је то питање хитности и да је тек након тога могућ "разговор, повратак у институције и каква-таква нормализација ситуације."

"Рекао сам да ћу у наредним недељама да обавим консултацијама са члановима владе, парламента, свих значајних друштвених група, да смо спремни да прихватимо концепт и радимо на имплементацији предложеног споразума. С тим што сам учинио врло јасним једну ствар и показао сву бригу и резервисаност по једном важном питању", изјавио је председник Србије указавши да не може да говори о томе "јер предлог није јаван."

"Пред нама нису лаки дани"

Вучић је рекао поводом наставка процеса евроинтеграција да се нада да ће чути њихове гласове јер смо последњих година слушали како су неопходне реформе правосуђа, тужилаштва...

"Ми смо управо то обавили, и зато очекујемо да ћемо имати подршку на предстојећем европском путу Србије. Пред нама нису лаки дани, много тешких одлука, људи треба да знају да овде нема ни лепих, ни слатких разговора и једино што могу да кажем је да ћу наставити да чувам и штитим Србију, што ћу чинити барем још неко време", закључио је Вучић.

Лајчак: Вучић вољан да донесе тешке одлуке

Специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак изјавио је да су данас имали веома тежак и интензиван, али искрен и отворен разговор.

"Осећамо се охрабрено. Председник Вучић је демонстрирао одговоран приступ и вољност да донесе тешке одлуке зарад мира и европске перспективе Србије", изјавио је изасланик ЕУ.

Лајчак је навео да је оснивање ЗСО на КиМ "круцијалан" корак за стабилност у региону и додао да је "план о којем смо разговарали у септембру и данас најбољи пут за нормализацију односа" Београда и Приштине. 

image