Србија и Балкан

Срби немају мира на КиМ: Полиција зауставља аутомобиле са КМ таблицама, враћају их са прелаза

Овог викенда, приштински службеници нису пустили на Косово и Метохију неколико возила чија је регистрација продужена крајем новембра прошле године, након постизања договора у Бриселу
Срби немају мира на КиМ:  Полиција зауставља аутомобиле са КМ таблицама, враћају их са прелаза

Власници возила са КМ таблицама на северу Косова и Метохије из дана у дан све су несигурнији да ли и под којим условима могу да користе своја возила. До викенда, Косовска полиција није дозвољавала прелаз преко Јариња и Брњака возилима са овим таблицама, чија је регистрација продужена после 10. децембра прошле године. Овог викенда, полиција је зауставила и вратила ка централној Србији и неколико возила чија је регистрација продужена крајем новембра прошле године.

Сем овог, једна патрола саобраћајне полиције КПС контролисала је јуче возила са КМ таблицама на самом улазу у Северну Митровицу, а повукли су се према јужном делу Косовске Митровице тек пошто је на путу направљена дужа колона возила и пошто су грађани почели да протестују.

Све ово дешава се упркос порукама из Европске уније да Србија у овом случају није прекршила споразум постигнут у Бриселу 23. новембра 2022. године.

Из тог разлога је, из дана у дан, на путевима севера КиМ, а посебно на прелазима Јариње и Брњак, све је мање аутомобила са КМ таблицама. Оних којима је регистрација продужена после 10. децембра нема уопште, док остали користе своја возила само када морају. Све ово људима на северу КиМ који имају возила са КМ таблицама ствара огромне проблеме.

Новинарима се јуче јавио И. Ј. из Косовске Митровице који је испричао да је у ноћи између суботе и недеље враћен са Јариња, иако је његово возило регистровано 23. новембра прошле године, односно на дан када је у Бриселу постигнут споразум о регистарским ознакама.

Са супругом и малолетном ћерком који су водили код лекара у централну Србију,  стигао је на прелаз по повратку на тзв. Косово, и тада му није било дозвољено да пређу преко Јариња, полиција му је рекла да забрана важи за сва возила са КМ таблицама којима је регистрација продужена после – 21. новембра прошле године. Није им помогао ни лекарски извештај да су са дететом били код лекара.

У недељу, на Јарињу је заустављена породица, из Лепосавића, деда, баба и двоје унука који су се из Рашке враћали кући у овај град на северу Косова и Метохије. Данијела Цуковић, снаха ових људи испричала је јуче за "Косово онлајн" да је свекру и свекрви после чекања од сат и по у колони речено да не могу да прођу јер им аутомобил – "није регистрован".

"Возило мог свекра регистровано је на КМ таблице и нова регистрациона налепница добијена је  29. новембра прошле године. Полиција им је на прелазу рекла да им не важе таблице а налепница није ни поменута. Ово је чист терор. Зашто их нису обавестили када су изашли из правца Лепосавића, него су им само тражили личне карте, чак нису тражили ни документа за децу", испричала је ова жена.

Породица из Лепосавића је вратила возило према Рашкој, оставили су га поред пута, а питају се коме сада са се обрате, шта је са новцем који су дали за регистрацију, шта ће бити убудуће, не само са њима већ и са осталим Србима са севера КиМ који имају таблице са КМ ознакама.

Директор Kанцеларије за KиМ Петар Петковић, средином прошле недеље, након заустављања првих возила на Јарињу и Брњаку којима је регистрација продужена после 10. децембра, оценио је да је реч о  "бруталном кршењу и гажењу споразума о регистарским ознакама који су Београд и Приштина постигли у Бриселу 23. новембра прошле године", додајући да "премијер Аљбин Kурти поново покушава да изазове нову кризу и тензије на северу Kосова."

Џељаљ Свечља, министар унутрашњих послова тзв. Косова истог дана оптужио је Београд да је „прекршио договор о регистарским таблицама из новембра месеца“. Свечља је тада потврдио да возилима регистрованим од децембра није дозвољено да уђу на територију Косова.

"Србија је на основу споразума у Бриселу у новембру 2022. године пристала да обустави издавање нелегалних регистарских таблица и пререгистрацију постојећих. На основу случајева представљених на нашим прелазима, Србија је у потпуности прекршила овај споразум", написао је Свечља на Фејсбук профилу.

Убрзо је стигло и објашњење из ЕУ да "Београд није прекршио договор са Приштином о регистарским таблицама, јер се обнављање осигурања и технички прегледи возила са КМ регистрацијама не сматрају издавањем нових таблица", објаснио је портпарол ЕУ Петер Стано.

"Упознати смо са одлуком Србије од 6. децембра да регистарске ознаке КМ неће бити обнављане, већ само осигурање и технички прегледи. Зато се то не може сматрати издавањем нових регистарских таблица", рекао је Стано.

Он  је подсетио и да се Приштина споразумом у Бриселу обавезала да ће се уздржати од било каквих мера принуде против власника КМ таблица, као и на задржавања "статуса кво" све док се питање не реши у оквиру дијалога на "одрживи начин".

Других реакција из ЕУ нема, иако се проблеми Србима на северу КиМ из дана у дан нагомилавају.

image