Србија и Балкан

Сепаратистичке тежње Албанаца ујединиле власт и опозицију: За "Прешевску долину" 1,2 милиона евра

Жеља да се самопроглашеном Косову припоје Прешево, Бујановац и Медвеђа помирила је власт и опозицију у Приштини
Сепаратистичке тежње Албанаца ујединиле власт и опозицију:  За "Прешевску долину" 1,2 милиона евраwww.globallookpress.com © Vedat Xhymshiti/ZUMAPRESS.com

Влада тзв. Косова чини све да спречи "депопулацију" Албанаца у Прешеву, Бујановцу и Медвеђи, а ове године издвојено је чак 1,2 милиона евра у ту сврху, саопштила је министарка просвете привремених приштинских институција Арберие Нагавци.

При посети ове три општине, које албански сепаратисти називају и "Прешевска долина" истакла је да је задовољна начином на који се реализују пројекти Владе тзв. Косова, додајући да је влада издвојила средства за ове општине.

Нагавци је у објави на Фејсбуку навела да је заједно са председавајућим парламентарног одбора за образовање Ардианом Голом, саветницом премијера Ардите Синани, саветником заменика премијера Фатмиром Цуријем, као и вршиоцем дужности председника Националног савета Албанаца Рагмијем Мустафијем и колегама из кабинета, посетила неколико образовних институција и организација цивилног друштва.

Нагавци истиче да је влада, како би помогла грађанима "Прешевске долине", подржала пројекте из области образовања.

"Ученицима 'Прешевске долине' смо први пут прошле године послали књиге на албанском језику у вредности од 255.000 евра. У јуну и октобру Влада је за ове књиге издвојила укупно 85.000 евра. Стипендије за студенте у износу од 107.000 евра. Опрема са књигама за предшколску установу у вредности од 8.778 евра. Школе спорта у вредности од 157.500 евра", навела је министарка.

Министарка Нагавци је поручила да ће влада као и министартсво и даље посебну пажњу посветити Прешеву, Бујановцу и Медвеђи. 

Представници опозиције такође су обилазили ове три општине. Председник Демократске партије Косова Мемљи Краснићи састао се Рагмијем Мустафом, са којим је разговарао о политичким дешавањима, са посебним нагласком на положај Албанаца који живе у "Прешевској долини" и проблеме са којима се суочавају.

Краснићи је у објави на Фејсбуку навео да су се током састанка сложили да је потребно политичко јединство како би се очувао албански народ у "Прешевској долини".

"Заједно смо се сложили да посвећеност 'косовских политичких' снага у долини треба да буде у циљу очувања јединства за питања важна за тамошњи албански народ, а никако да се створи фаворизовање или подела међу Албанцима”, написао је Краснићи на Фејсбуку.

image