Србија и Балкан

Симић: Албанци провоцирају, међународна заједница ћути

Потпредседник Српске листе Игор Симић казао је да је тешко када се доживи да на Бадњи дан неко покуша убиство детета и младића, истакавши да Срби две деценије трпе терор и лицемерје међународне заједнице
Симић: Албанци провоцирају, међународна заједница ћути© Milos Tesic/ATAImages

Потпредседник Српске листе Игор Симић истакао је да су Срби на протесту у Штрпцу, након рањавања српске деце у Готовуши и пребијања младића у Клокоту, јасно поручили да желе да живе у миру, да остану и опстану на Косову и Метохији, и да се такве ствари више никада не понове.

Симић је нагласио да појединци на уклањање барикада на северу гледају као на слабост .

"Одлучност Срба да остану и опстану на Косову и Метохији није се никада доводила у питање. Тешко је када доживите да на Бадњи дан неко покуша убиство детета и младића. Срби су 23 године навикли да трпе терор и лицемерје међународне заједнице", казао је Симић за ТВ Прва.

Он је критиковао међународну заједницу, што ни у једном саопштењу и поруци није поменула националност рањених и нападнутих дечака и младића.

Према његовим речима, то је тако, јер квари наратив "о злим и лошим Србима", који косовски премијер Аљбин Курти, уз помоћ западних земаља, пропагира.

"Оно што смо јуче видели у Штрпцу је била порука мира. Захвалио бих се свим Србима који су дошли у Штрпце и послали јединствену поруку да желимо да живимо у миру, да опстанемо и останемо, да се ово што се догодило у Готовуши и Клокоту не сме никада више поновити и да присуство међународних снага мора бити на вишем нивоу пре свега на југу Косова и Метохије", објаснио је Симић.

Он је рекао да су Срби, док су трајале барикаде на северу, слушали како међународне снаге брину о безбедности, те подсетио да током тих 20 дана није повређен нити један Албанац на северу, а на југу није било припадника међународних снага да заштите дете и младиће.

"Није повређен нити један Албанац јер нам то није циљ, и ми немамо ништа против албанског народа, него се боримо против режима Куртија и Вјосе Османи", подвукао је Симић.

На српску децу пуцао припадник косовских институција

Симић је казао да су Срби увек опредељени за мир и дијалог, и не желе да трпе насиље.

"Наш позив за мир и уклањање барикада очигледно неко доживљава као нашу слабост. Нисмо се уплашили. Желимо само мир, да живимо у нормалним условима, а не да када наша деца одлазе по Бадњак не знамо да ли ће се вратити кући", поручио је он.

Нагласио да Срби на Косову и Метохији живе у перманентном страху 23 године.

"Толико тога лошег се догађа Србима на југу и северу Косова. Један проблем сустиже други. Не можете ни сагледати шта ми све доживљавамо", указао је.

Он је подсетио да на Стефана и Милоша није пуцао пролазник, већ неко ко је део косовских институција, припадник КБС, и због тога, како је навео, мора да сноси посебну одговорност.

Указао је да албански медији покушавају да случај представе као случајност.

Навео је да се на северу наставља тортура косовских институција над Србима, подсећајући да су код Лепосавића нека села одсечена од остатка општине, јер су прекопани путеви, који су по наређењу команданта Кфора били санирани.

Симић је навео и да на Звечанској тврђави специјалци Косовске полиције подижу дронове и сликају се, провоцирајући и изазивајући реакцију Срба.

"Постоји константан притисак којем су Срби изложени и ћутање међународних представника. На напад Стефана и Милоша није реаговао ниједан специјални изасланик, а када је бачена пиротехника реаговала је цела Европа. Нисмо ни сигурни да је било тог догађаја, а били смо изложени најоштријим осудама, као да је убијено 20 људи. За Србе нема суза", закључио је.

image