Србија и Балкан

Охрабрујући подаци о броју рођених у Србији, али ипак и даље више умрлих

Тренд броја живорођених у Србији према последњим подацима мало је бољи у односу на исти период прошле године
Охрабрујући подаци о броју рођених у Србији, али ипак и даље више умрлихwww.globallookpress.com © Sheldon Cooper

Подаци о броју живорођених у Србији у периоду од јануара до децембра 2022. године показао је повећање од 0,3 одсто у односу на исти период 2021. Према статистичким подацима у наведеном периоду рођено је 62.250, а годину раније 62.062.

Иако овај број није велики, ипак је охрабрујући имајући у виду вишегодишњи тренд у Србији.

Како је најавила министарка за бригу о породици и демографију Дарија Кисић Тепавчевић половином године биће усвојен закон који ће омогућити да се породииљско одсуство за прво и друго дете продужи за три месеца, са 12 на 15 месеци. За ту меру држава ће из буџета издвојити скоро осам и по милијарди динара.

Број умрлих у Србији у периоду јануар-децембар 2022. године износио је 110.839, објавио је РТС.

У односу на исти период претходне године, када је број умрлих био 135.901, бележи се пад од 25.062 или за 18,4 одсто. Тај број је далеко већи од броја рођених. 

Ипак, недавни попис који се спроводи на сваких 10 година показао је да Србија има 760.000 грађана мање у односу на претходни.

Помоћница директора РЗС Снежана Лакчевић казала је за РТ Балкан да просто упоређивање бројева са пописа није довољно прецизно и не може да покаже стварно кретање и нестанак становништва.

Зато, иако простим одузимањем бројева од претходног пописа мањак износи 495.975 грађана, тај број је заправо већи.

image