Србија и Балкан

Родитељи у страху од дроге у виду жвака и чаја; МУП: Снус није дрога

Снус је дувански производ и не налази се на списку психоактивних контролисаних супстанци, што значи да није дрога, наводи се у саопштењу МУП Србије
Родитељи у страху од дроге у виду жвака и чаја; МУП: Снус није дрога© РТ Балкан

У Србији су се појавиле психоактивне супстанце лако доступне малолетницима, а пакују се као жваке, упозоравају родитељи. Друштвеним мрежама и апликацијама за дописивање, посебно у родитељским групама, круже апели забринутих родитеља, али и фотографије спорних материја, за које родитељи тврде да су дрога.

"Драги родитељи, хтела сам да Вас обавестим да су се на тржишту појавиле психоактивне супстанце које су лако доступне ученицима. Једна је у облику жваке познатија као 'кидс дрога', ефекат почиње након 15 минута и јачи је од екстазија. Трагови скривања су посебна замка за родитеље и запослене у школи, јер је умотана као паковање жвака. Друга је тзв. снус - чист никотин у праху који се пакује у малим врећицама чаја и он се сиса или шмрче. Веома је јефтин, кесица кошта 100-150 динара", наводи се у једном од апела.

Забринути родитељи саветују да се са децом више разговара о овоме, те да буду обазривији када су у питању њихови тинејџери.

МУП Србије: Снус није дрога

Министарство унутрашњих послова огласило се поводом информација које су се појавиле на друштвеним мрежама и у медијима да су се на тржишту у Србији појавиле психоактивне супстанце у облику жвака, тзв. "кидс дрога" и снус.

У саопштењу МУП-а се истиче да њихови службеници, приликом проналаска било које супстанце за коју посумњају да је дрога, исту одузимају. После тога се врши даље вештачење у Националном центру за криминалистичку форензику како би се утврдило да ли се ради о психоактивној супстанци, тј. дроги.

"Снус је дувански производ и не налази се на списку психоактивних контролисаних супстанци који је одређен Правилником о утврђивању списка психоактивних контролисаних супстанци, што значи да није дрога", наводи се у саопштењу.

Из МУП-а поручују да је потребно да родитељи разговарају са својом децом и да упозоре децу да уколико дођу у контакт са оваквим супстанцама исте не узимају.

Полицијски службеници Министарства унутрашњих послова посебно прате безбедносну проблематику у школама и у зони школа и у складу са тим предузимају све потребне мере и радње на сузбијању свих облика криминалитета, а спроводе и низ превентивних активности везаних за борбу против дрога, каже се у саопштењу.

"Молимо родитеље, као и остале грађане да пре дељења оваквих информација посредством друштвених мрежа исте доставе најближој полицијској станици", наведено је у саопштењу МУП-а.

image