Свет

Финска: Од 2000. године утростручен број смртних случајева због употребе дроге

У Финској је само 20 одсто корисника опиоида на лечењу, док је европски просек 40 одсто, пише фински јавни сервис
Финска: Од 2000. године утростручен број смртних случајева због употребе дроге© Godong/Castello-Ferbos

Број смртних случајева проузрокованих употребом дроге у Финској утростручио се од 2000. године, јавља фински јавни сервис ”ЈЛЕ” и додаје да је најгора била 2020. година када је умрло 228 особа.

Прошле године, у Финској је 206 особа умрло због коришћења дроге, при чему је њих 60 имало мање од 25 година. У просеку, Финци који умиру због дроге имају само 33 године.

Иако је број умрлих прошле године био мањи у односу на рекордну 2020. годину, број случајева је у константом расту од почетка 2000-их, напомиње ”ЈЛЕ”.

Део проблема је и у лечњу које није свима доступно. Наиме, само 20 одсто финских корисника опиоида је на лечењу, док је европски просек 40 одсто.

Из финског Института за јавно здравље наводе да би, у великом броју случајева, смртни исход могао да буде спречен да су људи који су конзумирали дрогу позвали хитну помоћ, али већина њих је у страху од евентуалног доласка полиције. Међутим, из Института наводе да у закону не пише да се у таквим ситуацијама мора позвати полиција.

Иначе, по стопи смртности од последица конзумирања дроге међу млађима од 25 година, Финска се налази на европском врху, показује извештај Европског центра за праћење дрога и зависности од дрога.

image