Србија и Балкан

Огласио се Стејт департмент о ЗСО: Не коментаришемо, али сада је тренутак

Став САД у вези са ЗСО је јасан, наводи се у саопштењу Стејт департмента
Огласио се Стејт департмент о ЗСО: Не коментаришемо, али сада је тренутак© Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Амерички Стејт департмент саопштио је данас, поводом навода да САД блокирају чланство тзв. Косова у Савету Европе док се не промени став о Заједници српских општина, да је став САД у вези са ЗСО јасан, али да не могу да коментаришу наводну дипломатску преписку.

Из Стејт департмента су за "Глас Америке" нагласили да је сада тренутак за успостављање Заједнице општина са српском већином, као што су то јуче и указали саветник у америчком Стејт департменту Дерек Шоле и специјални амерички изасланик за западни Балкан Габријел Ескобар.

Стејт департмент се огласио поводом извештаја медија да САД траже да се питање уласка "Косова" у чланство Савета Европе не ставља на дневни ред све док Приштина не усвоји конструктивнији став о ЗСО, чиме би се, како се наводи, отворио пут за предлог основног споразума Београда и Приштине.

Овај став Сједињених Држава је усаглашен са Италијом, Француском и Немачком, навео је "Јуроњуз".

"Дипломатске преписке" које се спомињу у саопштењу Стејт департмента могу се односити на нон-пејпер о коме је јуче писао "Албанијан пост", а у ком се наводи да ће Приштина сносити одређене последице уколико буде одбила да формира ЗСО.

Оне би подразумевале укидање слободног кретања грађана, позивног броја +383, интеграцију северног дела и контролу два административна прелаза са Србијом, наводи се у документу.

Самопроглашено "Косово" наводно неће уживати апсолутну заштиту од западног света, који је од виталног значаја за његово постојање, и да истовремено оклева да прихвати западне напоре за трајни мир.

Са друге стране, уколико Београд буде одбио нови преговарачки оквир, Србија неће моћи да ужива у финансијским, економским и политичким предностима постојећих споразума, а да истовремено, како се наводи, подрива напоре Запада за трајни мир. 

image