Србија и Балкан

Северна Македонија: Србија нам је највећи пријатељ

Истраживање је показало да је поверење грађана Северне Македоније изузетно ниско према ЕУ
Северна Македонија: Србија нам је највећи пријатељwww.globallookpress.com © DanitaDelimont.com

У Северној Македонији расте скептицизам према Европској унији, а највећа претња званичном Скопљу је Бугарска, док се Србија истиче као највећи пријатељ, закључак је резултата истраживања „Еврометар“, које је агенција Брима спровела од 12. до 27. децембра прошле године.

Према овом истраживању, чак 72 одсто испитаника верује да се Македонија креће у погрешном правцу.

У погледу темељних друштвених вредности, 61 одсто испитаника сматра да нема демократије а повећао се и скептицизам у погледу уласка Северне Македоније у Европску унију. Наиме, 49 одсто се слаже да је улазак у ЕУ добра ствар за земљу, наспрам 34 одсто оних који тако не мисле.

"Имамо рекордно ниске бројке у погледу поверења и односа грађана Македоније према ЕУ и односа према самом процесу интеграција. На питање какав је однос ЕУ према Северној Македонији, највише 65 одсто сматра да је неправедан и уцењивачки, док је оних који сматрају да је фер свега 17 одсто, што су падови и осцилације од 20 одсто у поређењу  на претходне године", рекао је извршни директор истраживања Димитар Николовски.

Осим тога, 29 одсто испитаника сматра да Македонија никада неће ући у ЕУ, док је 2021. тај проценат износио 17 одсто.

Повећана је забринутост грађана око тога да ли нека држава или међународна организација представља претњу за Македонију, где 42 одсто испитаника верује да постоји претња, док је прошле године тако мислило 33 одсто испитаних.

Бугарску 27 одсто испитаника сматра највећом претњом док се њих четири одсто изјаснило да је то Русија. Насупрот томе, Србија се сматра највећим пријатељем са 37 одсто.

И ове године грађани имају највеће поверење у Војску, 39 одсто. На другом месту су верске институције са 32 , а следи полиција са 21 одсто. Најмање поверења грађани ове године имају у Тужилаштво 7 и правосуђе 6 одсто.

Испитаници имају негативно мишљење о борби против корупције у државним институцијама у земљи, односно 71 одсто сматра да институције неуспешно воде борбу против корупције. 

image