Србија и Балкан

Амбасаде Турске и Сирије у Србији апелују: Од помоћи најпотребније грејалице, ћебад и зимске ствари

Сва европска помоћ, нажалост, концентрисана ја на Турску, јер ју је у Сирију немогуће испоручити због санкција
Амбасаде Турске и Сирије у Србији апелују: Од помоћи најпотребније грејалице, ћебад и зимске ствари© Tanjug/AP Photo/Omar Albam

Амбасадор Турске у БиХ Садик Бабур Гиргин рекао је да су становништву у подручјима погођеним земљотресом у Турској најпотребнији шатори, ћебад и грејалице и топле зимске ствари.

Он је потврдио да је катастрофалним земљотресом погођено чак 13 милиона становника.

Гиргин је изразио захвалност властима Републике Српске и Федерације БиХ на помоћи Турској.

"Одмах смо добили позиве највиших званичника из БиХ и Републике Српске, који су понудили помоћ и хвала им на томе. Хуманитарне катастрофе, попут ове, увек су повод за јединство и заједништво. Турска се исто увек одазивала позивима и помагала", рекао је амбасадор Турске.

Навео да је више од 90 земаља света исказало солидарност и спремност да помогне Турској.

Дан раније амбасадор Турске у Србији Хами Аксој је рекао да се Турска одмах након разорног земљотреса ангажовала на прикупљању помоћи за угрожене, а да су, како каже, пријатељи из Србије убрзо почели да се јављају и да нуде помоћ. 

"Одмах се обратио председник Александар Вучић и упутио изразе саучешћа. Српски држављани нам непрекидно шаљу поруке преко мејла и друштвених мрежа у жељи да помогну. Амбасада је преузела улогу координатора и на нашим друштвеним мрежама могу се наћи бројеви рачуна Црвеног полумесеца и Управе за ванредне ситуације Турске (АФАД)", каже амбасадор Хами Аксој.

Такође, отворен је и динарски рачун у банци, на који се упућују сви грађани Србије који желе да помогну.

"Саставили смо и листу ствари које су потребне у зимским условима, као што су ћебад, шатори, чизме, џемпери и опрема за грејање. Користимо магацин једне реномиране турске фирме у Србији, помоћ је почела да пристиже и ту помоћ ћемо у најкраћем периоду отпремити у Турску. Желео бих да захвалим свим пријатељима из Србије на несебичној помоћи", рекао је амбасадор Аксој.

Напомиње да је Србија међу првим земљама које су пружиле помоћ након земљотреса.

"Одмах пошто нас је погодио овај страшни земљотрес, увидевши његове размере, тражили смо међународну помоћ. Србија је међу првим земљама пружила помоћ. По налогу председника Вучића састао сам се са министром унутрашњих послова господином Братиславом Гашићем, након чега је у Турску убрзо стигла спасилачка екипа од 27 чланова и једног обученог пса", рекао је амбасадор.

У Новом Пазару је, такође, у току акција прикупљања помоћи за подручја на југу Турске погођена земљотресом.

Председник Хуманитарне организације "Отворена рука" Един Колашинац каже за Танјуг да је у договору са амбасадом Турске у Београду претходних дана прикупљана топла гардероба и да грађани највише доносе панталоне, топле јакне, шалове, капе.

"Доносе одећу и храну за бебе и за децу. Сортирамо ствари које пристижу, јер желимо да пошаљемо гардеробу која је квалитетна, све оно што бисмо ми носили. Желимо да пошаљемо потпуно нову гардеробу, да обрадујемо те људе који су се нашли у тешкој ситуацији", навео је он.

Позвао је грађане да наставе да доносе топлу и нову гардеробу коју би они обукли, као и њихова деца, а не оно што би бацили.

Додао је да очекује да већ сутра почну да се товаре камиони са стварима који ће се упутути ка подручјима погођеним земљотресом на југу Турске и навео да су у току разговари са амбасадом Турске у Београду и са различитим организацијама о томе како ће се послати роба.

"Процедура је мало компликована, али се надам да ћемо решити. Нама је проблем да пошаљемо робу за Сирију, али ће је дистрибуирати турске организације", навео је он.

Акције прикупљања помоћи грађанима Турске и Сирије који су погођени катастрофалним земљотресима организовале су локална самоуправа Новог Пазара, Црвени крст и хуманитарне организације.

Амбасада Сирије у Београду, такође, моли за помоћ после разорних земљотреса који су погодили северну Сирију и јужну Турску. Сиријска амбасада се обратила првенствено члановима сиријске дијаспоре у Србији, Босни и Херцеговини и Црној Гори, пише "Политика".

Амбасада је најавила организовање акције прикупљања донација у знак солидарности, како би се ублажиле патње народа, и уз надање да ће "пружање помоћи допринети превазилажењу последица ове хуманитарне катастрофе".

Сви који желе да допринесу акцији могу да посете Амбасаду Сирије током седам дана у недељи, на адреси Сердар Јола 12 у Београду. Амбасада ће, како је саопштено, званично евидентирати донације након издавања званичне признанице. За сва питања грађани могу да пишу на службени и-мејл ambasada.sirije@mts.rs, као и имејл конзуларног одељења suremb.consular@мтс.рс.

Први конвој помоћи УН после земљотреса који се десио у понедељак, а намењен је побуњеничким областима на северозападу Сирије, ушао је данас у ту земљу преко граничног прелаза Баб ал-Хава, с Турском, саопштиле су Уједињене нације. Светски медији наводе да је виђен конвој од шест камиона са шаторима када су улазили на територију Сирије.

Сирија тешко до европске помоћи због санкција

Сва европска помоћ, нажалост, концентрисана ја на Турску, поручио је грчки премијер Киријакос Мицотакис у интервјуу Си-Ен-Ен уз напомену да би питање помоћи земљотресом погођеној Сирији требало да се разматра на нивоу Европске уније, јер је због санкција тамо немогуће испоручити робу.

На питање да ли је успело слање помоћи Сирији, Мицотакис је одречно одговорио, нагласивши да ће на седницама ЕУ у четвртак и петак предложити координисање помоћи Дамаску на европском нивоу. Тако би се гарантовало да ће послата помоћ бити испоручена тамо где је заиста најпотребнија, истакао је Мицотакис.

Грчки премијер оцењује да ту нема "никаквог геополитичког проблема".

"Ово није питање признавања било каквог режима. Реч је о спасавању људи који су у тешкој ситуацији и којима је очајнички потребна наша помоћ", поручио је званичник.

Министар спољних послова Сирије Фајсал Мекдад апеловао је на европске земље да пошаљу тој држави већу помоћ после разорног земљотреса рекавши да санкције нису изговор.

"За помоћ из Европе нису потребни захтев ни администрација, јер хуманитарна помоћ није предмет санкција, тако да оне не могу бити изговор",  рекао је он.

Он је додао да је Сирија преко својих амбасадора тражила међународну помоћ за решавање последица катастрофе.

"Многе земље су послале помоћ Сирији и захваљујемо свим лидерима који су нас контактирали. Ипак, ситуација је веома тешка и без обзира на обим упућене помоћи, Сирији треба више", нагласио је Мекдад.

Европска унија је 2011. године увела санкције сиријској Влади, покушавајући да свргне председника Башара ел Асада. Санкције се продужавају сваке године. Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ изјављивао је, како преноси Спутњик, да ЕУ неће укинути санкције Сирији и неће помагати у обнови те земље све док тамо не почне смена власти.

У серији разорних земљотреса у Турској и Сирији 6. фебруара, живот је изгубило више од 20.000 људи, према последњим саопштеним подацима, а страхује се да ће тај број расти и у наредним данима.

image