Србија и Балкан

Руска амбасада у БиХ: У току је хибридни рат САД и Европе против Русије

Након што је прошле зиме Вашингтон фактички одбио да разговара о руском предлогу у вези са новим гаранцијама безбедности у Европи, постало је очигледно да САД нису заинтересоване за нормализацију односа са Русијом, навела је амбасада
Руска амбасада у БиХ: У току је хибридни рат САД и Европе против Русије© Komsomolskaya Pravda

Амбасада Руске Федерације у БиХ саопштила је данас да ће специјална војна операција у Украјини трајати док се не испуне сви постављени циљеви.

"Под тиме се подразумева потпуно уништење извора претњи безбедности Руске Федерације и њених грађана", навели су у саопштењу.

Из амбасаде су указали да односи Русије и Запада настављају да се нагло деградирају, те да је фактички у току хибридни рат САД и Европе против Русије, који су Вашингтон и његови сателити припремали више година.

У прилог томе су подсетили на признања Ангеле Меркел, Франсоа Оланда и Бориса Џонсона о томе да је Споразум из Минска био смишљен да би се купило време за снабдевање Кијева наоружањем.

"Корак по корак Украјину су претварали у 'анти-Русију', потхрањивали су на том подручју русофобне и неонацистичке тенденције", истакли су из Амбасаде Русије.

Наведено је и да је, након што је прошле зиме Вашингтон фактички одбио да разговара о руском предлогу у вези са новим гаранцијама безбедности у Европи, постало очигледно да САД нису заинтересоване за нормализацију односа са Русијом, нити за равноправан дијалог са другим земљама.

Истакли су да су ЕУ и лидери појединих водећих земаља чланица ЕУ потпуно дискредитовани као "посредници" при решавању било којих конфликата на континенту.

"Тоталан губитак независности овог блока и његова непосредна потчињеност Вашингтону чине спорном сврсисходност директне комуникације са њим", наводи амбасада, додајући да је окончано доба доминације Запада са САД на челу, карактеристично по једностраном наметању правила осталом свету, уз кршење права и слобода појединих особа, организација, земаља, читавих региона.

Тренутно је, наводи се, у току формирање новог светског поретка.

"Овај процес ће потрајати неодређени временски период. Сада се налазимо у његовој најболнијој фази, односно фази слома старог и борбе за нови систем".

Када је реч о слободи медија, истакнуто је да интензивна антируска информациона кампања, коју је покренуо Запад по почетку специјалне војне операције, заједно са неприкривеним "регрутовањем" медија од Вашингтона - сасвим јасно показала апсолутну деградацију слободног новинарства.

"Позивамо светске и регионалне медијске раднике да се врате главним начелима своје професије, а то су независност и непристрасност. Захвални смо редакцијама новинских издања у БиХ, и посебно у Републици Српској, на уравнотеженом ставу и отвореном медијском простор за сва гледишта, укључујући и руско", навели су.

Из Амбасаде подсећају да је узрок енергетске кризе у Европи - погрешна политика западних земаља у области енергетике током привредног обнављања у периоду након вируса корона, као и покушају Вашингтона и Брисела да "казне" Русију путем санкција и директне саботаже као што је био случај са пројектима "Северног тока".

"Било које приписивање кривице Русији у вези са дефицитом енергената у Европи део је антируске пропаганде којом Запад тежи да прекрије властите грешке. Сигурни смо да сарадња у области енергетике не сме бити политизована".

Амбасада Руске Федерације у БиХ саопштила је, такође, да инсистира на хитном затварању Канцеларије високог представника у БиХ, уз уверење да је, како кажу, самовоља "високог представника", који нема потребни мандат Савета безбедности УН, главни фактор дестабилизације у земљи.

Уверења су и да је функционисање Управног одбора Савета за спровођење мира неосновано без учешћа Русије.                           

"Инсистирамо на хитном затварању Канцеларије високог представника, јер више не постоји неопходност за његово присуство у БиХ", саопштила је Амбасада Русије поводом 10. фебруара - Дана дипломате.

Напомињу да БиХ виде као пријатељску земљу и истичу да верују да је Дејтонски мировни споразум темељ БиХ која се састоји од три равноправна конститутивна народа и два ентитета.

Амбасада Русије поново је потврдила своју спремност за равноправан дијалог о свим питањима која представљају обострани интерес.

"Рачунамо на то да ће руководство БиХ и убудуће бити уздржано у вези са антируским санкцијама", навели су из Амбасаде Русије.

По питању климатских промена, из Амбасаде Русије наводе да је Запад осујетио напоре целе међународне заједнице у прелазу на "зелену" технологију, те да су због антируске санкције земље које немају властите изворе енергије немају другог избора осим да се врате на енергенте штетне по екологију.

"На тај начин дијалог о климатским променама је доживeо колосалан ударац. За повратак том дијалогу ће требати много времена", закључено је у објави Амбасаде Русије.

image