Србија и Балкан

Оскрнављено српско православно гробље код Кључа у БиХ

Вандализам почињен на српском гробљу пријављен је полицији
Оскрнављено српско православно гробље код Кључа у БиХwww.globallookpress.com © Lydie Gigerichova/imageBROKER.com

Још један акт против Срба у БиХ: оскрнављени су надгробни споменици на српском православном гробљу у месту Пламенице у општини Кључ, потврдио је "Срни" парох кључки Немања Росић.

Росић је навео да је порушено шест споменика, да су неки изваљени, а неки поломљени.

"Осуђујемо овај чин и појединца који је то урадио. Не треба да живимо у страху, већ да градимо боље међуљудске односе и суживот",  рекао је парох Росић.

Према његовим речима, на подручју општине Кључ данас живи око 60 Срба повратника, а скрнављење надгробних споменика је ружна порука која се шаље из овог града после 28 година од рата.

Истакао је да је вандализам почињен на српском гробљу пријављен полицији.

Председник Одбора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ Ђорђе Радановић изјавио је данас "Срни" да је скрнављење надгробних споменика на српском православном гробљу у месту Пламенице у општини Кључ међу већим у ФБиХ, у којој постоји око 1.100 православних гробаља, а нема ниједног које није оскрнављено барем једном.

Оценио је да је реч о систематском уништавању православних богомоља и  гробаља на територији ФБиХ, које треба да прикаже да на тим просторима православље није постојало.

"Никада није престало уништавање православних гробаља на територији ФБиХ. Ми смо то констатовали и у нашем годишњем извештају који смо урадили претходне године и послали свим потписницима Дејтонског споразума", истакао је Радановић.

Радановић је навео да обично униште по један или два споменика па парох или становници, обично старији, то не пријаве и уништавање се утврди тек послије неколико месеци.

Из Министарства унутрашњих послова Унско-санског кантона "Срни" је речено да су у гробљу у месту Пламенице видљива оштећења, али се не може утврдити када су она настала, те да полиција и даље ради на расветљавању овог случаја.

image