Србија и Балкан

Виола фон Крамон: Убиства српских и албанских новинара – приоритет за "Владу Косова"

Известилац Европског парламента за Косово у извештају наводи и да жали због тога што приштинске власти нису нашле начин да "интегришу српску заједницу у политички, друштвени и економски живот"
Виола фон Крамон: Убиства српских и албанских новинара – приоритет за "Владу Косова"www.globallookpress.com © Thierry Monasse

Известилац Европског парламента за Косово Виола фон Крамон навела је на Твитеру поводом последњег извештаја који је поднела Одбору за спољне послове ЕП, да некажњавање убиства и нестанка српских и албанских новинара на Косову морају бити приоритет "косовске владе".

"Дугогодишње некажњавање убиства и нестанка седам српских и шест косовско-албанских новинара морају постати приоритет за 'владу'", стоји између осталог у изјави Фон Крамонове поводом најновијег извештаја ЕП.

Навела је и да се "Косово истиче на Западном Балкану кад је реч о слободи медија".

Такође, у извештају пише да жали због тога што приштинске власти нису нашле начин да "интегришу српску заједницу у политички, друштвени и економски живот пошто је то најбољи начин унутрашњег помирења и имплементације Бриселског споразума".

Додала је и да су константе тензије и запаљива реторика довели до напада на српске дечаке у Штрпцу на Бадње вече, али и до пораста међуетничких тензија.

Виола фон Крамон жели напредак у дијалогу између Београда и Приштине, што подразумева пуну политичку посвећеност, али и напомиње да тзв. Косово у очима својих кључних међународних партнера не сме да се јави као мање конструктивна страна.

Известилац ЕП за Косово се иначе недавно сусрела и са специјалним изаслаником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком, који је након састанка навео да су "разменили белешке о најновијим дешавањима у дијалогу уз посредовање ЕУ". 

image