Србија и Балкан

Османи: "Косово" није привремени пројекат као што Вучић мисли

Председница привремених приштинских институција поново је оптужила Београд да, како тврди, минира суверенитет тзв. Косова, док Приштина тежи европским вредностима за 21. век
Османи: "Косово" није привремени пројекат као што Вучић мисли© TANJUG/ SLUŽBA ZA ODNOSE SA JAVNOŠĆU PREDSEDNIKA CRNE GORE

Улазак тзв. Косова у НАТО је стратешки циљ Приштине поручила је председница привремених приштинских институција Вјоса Османи, додајући да Црна Гора и "Косово" нису привремени пројекти, "као што Вучић мисли", преносе подгорички медији.

Она је након састанка са председником Црне Горе Милом Ђукановићем истакла да Приштина и Подгорица настављају да креирају нове снажне мостове између наше две државе.

"Ми ћемо наставити уздигнуте главе да корачамо путем мира и стабилности за наше народе, зато што заслужују светлу садашњост и светлу будућност. А будућност је могућа само и искључиво на проевропском путу. Господине председниче, као што смо већ рекли, желим да Вам се захвалим за вашу непоколебљиву подршку будућности 'Косова' у оквиру евроатланских структура, укључујући и наше чланство у Савету Европе и апликацију за улазак у Европску унију и за наш пут ка НАТО-у. И желим да Вам се захвалим и на томе што наше савезништво које је не само неопходно, већ представља једини пут за цели регион ка миру и безбедности", поручила је Османи.

Осим учлањења у НАТО за тзв. Косово, чланство Црне Горе је, како тврди Османи, пуно допринело миру и стабилности региона, као што је то био случај са учлањењем других земаља региона у НАТО.

"Учлањење у НАТО је наш стратешки циљ. Наше земље настављају да буду фокусиране на јасан пут ка Европској унији која представља систем вредности која нас држи. Пуна интеграција Црне Горе и `Косова` у европске структуре је не само опција, то је неопходност и желимо да останемо фокусирани на остварење овог циља и да наставимо да се боримо против свих оних који желе да минирају наш прогрес. Интергрисање наших земаља у ове структуре је од кључног значаја за стабилност и прогрес цијелог Западног Балкана. Зато жели, још једном да потврдим непоколебљив ангажман 'Косова' у овом правцу", истакла је.

Према њеним речима, грађани су одлучили да гледају напред ка светлијој будућности, јер је то у њиховом интересу као независних, суверених држава, да наставимо пут ка пуном чланству у евроатланским структурама.

Њихову визију, рекла је Османи, не деле сви суседи, те је говорећи о отварању пута "малигном утицају Русије" у регион било сасвим јасно да алудира на Србију.

"Нажалост, не деле сви наши суседи ову визију. Руководство једне државе је омогућило да се отвори пут малигном утицају Русије у нашем региону. Пратећи политичко вођство пријатеља Путина, овај лидер ваљда мисли да су наше земље, Косово и Црна Гора, пројекти које он зове привременим. И док он наставља да себе држи у заблуди, ипак закључак је само један. Црна Гора и 'Косово су суверене, независне државе, демократске државе, мирољубиве, слободољубиве, које су посвећене јасној будућности у Европској унији. И као такве ће наставити да буду у вечности'", нагласила је Османи.

Истакла је да ће наставити заједно да раде са циљем решавања питања из давне прошлости.

Без извршне власти за ЗСО

Питање "српске мањине је на столу" али да на нивоу ЗСО не може бити извршне власти и да Приштина не жели да Београду да инструмент контроле којим ће, како је навела Османијева, "минирати наш суверенитет и територијални интегритет".

"Не можемо имати моноетничке структуре. Не можемо имати извршну власт за ову заједницу. То би могло довести до стварања ентитета као што је Република Српска", навела је председица привремених приштиских институција.

Она је поново оптужила Београд да, како тврди, минира суверенитет тзв. Косова, а да Приштина тежи европским вредностима за 21. век.

"Питање права мањина је на столу али не желимо да дамо Србији инструмент контроле којим ће минирати наш суверенитет и територијални интегритет. Не желимо моделе који воде сегрегацији. Не може се уводити извршна власт на том нивоу. Тај документ је наша будућност. Наши грађани након толико патње због режима деведесетих, заслужују мир", рекла је Османи.

Говорећи о Аљбину Куртију и француско-немачком плану за решење косовског питања, Османи је да су ставови Приштине о томе били јасни још од појављивања тог документа.

"Увек потенцирамо да постоје ствари које се морају објаснити у том порцесу. Морамо испреговарати међународне гаранције. Треба да се разјасне бројни аспекти овог плана", казала је Османи, пренео је подгорички портал "ЦдМ".

image