Србија и Балкан

ЕУ усвојила закључак: Србија и "Косово" да спроведу све споразуме, укључујући и ЗСО

Европски савет апелује на обе стране да спроведу, у потпуности и без услова, све обавезе на које су се обавезале у оквиру дијалога
ЕУ усвојила закључак: Србија и "Косово" да спроведу све споразуме, укључујући и ЗСОGetty © Leon Neal / Staff

Европска унија усвојила је закључак о дијалогу између Београда и Приштине, у коме се наглашава "хитна потреба за напретком у нормализацији односа између Косова и Србије" и наводи да је европски предлог "историјска шанса" за европску перспективу.

"Европски савет поздравља европски предлог за постављање односа између обе стране на нову и одрживу основу као историјску шансу, коју обе стране треба да искористе у циљу остваривања своје европске перспективе", наводи се у документу. 

У закључку се додаје и други пасус посвећен дијалогу, у коме се каже да "Европски савет у светлу недавних тензија на северу Косова наглашава хитну потребу за напретком у нормализацији односа између Косова и Србије кроз дијалог уз посредовање ЕУ, који води високи представник".

Закључци садрже и трећи пасус који позива обе стране да спроведу своје обавезе у оквиру дијалога.

"Европски савет апелује на обе стране да спроведу, у потпуности и без услова, обавезе на које су се обавезале у оквиру дијалога, укључујући споразуме из 2013. и 2015. године о стварању Асоцијације/Заједнице општина са српском већином", наводи се у тексту.

Пре почетка самита ЕУ, високи представник Жозеп Борељ је изјавио да ће обавестити европске лидере о ситуацији у дијалогу и последњим дешавањима између Приштине и Београда. 

Он је поновио да је европски предлог је на столу и упутио позив "лидерима (Србије и тзв. Косова) да се врате у Брисел ускоро, за неколико недеља, како би дефинитивно 'изгурали' овај предлог".

"Замолићу лидере за снажну подршку како би се избегла било каква ескалација и замолићу их да озбиљно раде на овом предлогу, који је једини начин да покушамо да решимо и нормализујемо однос Косова и Србије. Ишли смо из кризе у кризу. Сада је време за деескалацију и конструктиван рад", нагласио је Борељ.

image
VV inauguration
banner