Србија и Балкан

Боцан-Харченко: Осуђујемо претње упућене са скупа код Председништва

Русија је опредељена за наставак свестране сарадње са Србијом, поручио руски амбасадор
Боцан-Харченко: Осуђујемо претње упућене са скупа код Председништва© FOTO TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ/ bg

Русија је опредељена за наставак свестране сарадње са пријатељском Србијом, поручио је амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко.

Додао је да се Москва не меша у унутрашња питања Србије, што је, како је навео, јасно наглашено и у коментару Министарства спољних послова од 13. фебруара ове године.

"Најоштрије осуђујемо претње упућене са скупа који је синоћ одржан у близини Председништва Србије", написао је Боцан-Харченко на Твитеру.

Подсетимо, синоћ је код Председништва у Београду одржан протест ултрадесничарских удружења, а окупљени грађани носили су транспаренте "Косово је срце Србије" и "Нема предаје".

У једном тренутку, демонстранти су порушили ограду код Председништва Србије и пришли згради узвикујући "Где је Вучић?", након чега је стигла полиција у опреми за разбијање демонстрација.

Припадници Министарства унутрашњих послова, у сарадњи са Безбедносно-информативном агенцијом и надлежним тужилаштвима у Београду и Новом Саду, ухапсили су данас Д. К. (1988), Д. З. (1971) и Д. Б. (1987) због постојања основа сумње да су извршили кривично дело позивање на насилну промену уставног уређења, док се Д. Б. терети и за кривично дело недозвољена производња, држање, ношење и промет оружја и експлозивних материја.

Након завршетка протеста, председник Србије Александар Вучић поручио је да су најмање четири парламентарне странке подржале тај скуп, као и да је све било планирано.

"Не би ово заслуживало никакву посебну пажњу, али нису ово никакве неформалне екстремистичке групе, јер су подржане од најмање четири парламентарне политичке странке, и њихови представници и председници су били на овом скупу, да се нико не прави наиван. Нису се нашли они случајно и знали су шта раде. Све је било планирано", рекао је Вучић за ТВ Пинк.

Лидер социјалиста и министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да је јасно да је припреман и организован покушај државног удара.

"Ово је издаја националних и државних интереса за рачун непријатеља Србије", навео је Дачић за Танјуг.

image