Русија

Русија позвала Блиски исток да заједно производе оружје

Генерални директор "Рособоронекспорта" Александар Михејев рекао је да се разматрају опције за заједничко стварање савремених високотехнолошких производа, укључујући ловца пете генерације "Шах-мат"
Русија позвала Блиски исток да заједно производе оружјеGetty © Photo by Andrea DiCenzo/Getty Images

Генерални директор "Рособоронекспорта" (РОЕ) Александар Михејев рекао је да Русија нуди земљама Блиског истока да заједно производе оружје, укључујући учешће у пројекту лаког ловца пете генерације "шах-мат".

"Данас активно радимо на предлозима о најрелевантнијим облицима партнерства за блискоисточне државе, пре свега у вези са трансфером технологије, заједничким развојем и коришћењем офсет програма. 'Рособоронекспорт' разматра опције за заједничко стварање савремених високотехнолошких производа, укључујући ловца пете генерације 'Шах-мат'", рекао је Михејев.

Он је додао да су ту и друге перспективне области војно-техничке сарадње са земљама региона, пројекти заједничког развоја и производње система ПВО, као и опреме за морнарицу и наоружања за копнену војску.

Шеф РОЕ је то изјавио уочи међународне изложбе наоружања ИДЕКС-2023, која ће бити одржана од 20. до 24. фебруара у главном граду Уједињених Арапских Емирата Абу Дабију.

"Шах-мат" је први руски једномоторни авион пете генерације који је развио Сухој, део Ростехове корпорације. Ловац је представљен у јулу 2021. године на Сајму ваздухопловства МАКС-2021, а инострана премијера одржана је исте године у Дубаију.

Његове кључне карактеристике су невидљивост, мала потрошња по сату лета и високе перформансе.

image