Србија и Балкан

МУП: Ухапшени осумњичени због позивања на насилну промену уставног уређења

"Сви они који су јуче позивали на насилну промену уставног уређења и вршили друга кривична дела и прекршаје, биће адекватно процесуирани у складу са законима Републике Србије", истакла је Маја Поповић
МУП: Ухапшени осумњичени због позивања на насилну промену уставног уређења© Tanjug/ AP Photo/Darko Vojinovic

Припадници Министарства унутрашњих послова, у сарадњи са Безбедносно-информативном агенцијом и надлежним тужилаштвима у Београду и Новом Саду, ухапсили су Д. К. (1988), Д. З. (1971) и Д. Б. (1987) због постојања основа сумње да су извршили кривично дело позивање на насилну промену уставног уређења, док се Д. Б. терети и за кривично дело недозвољена производња, држање, ношење и промет оружја и експлозивних материја.

Тројица ухапшених терете се да су позивали грађане да се окупе у већем броју у Београду и да насилно сруше Владу и председника Републике Србије.

Полиција је код Д. Б. пронашла карабин са оптиком и припадајућом муницијом који му је, како се сумња, претходно предао М. Ј. (2001), који је ухапшен због постојања основа сумње да је извршио кривично дело недозвољена производња, држање, ношење и промет оружја и експлозивних материја. М. Ј. је, како се сумња, то оружје претходно отуђио, па се терети и за кривично дело тешка крађа.

Због постојања основа сумње да је извршио кривично дело недозвољена производња, држање, ношење и промет оружја и експлозивних материја ухапшен је и И. Т. (1995).
Осумњиченима је одређено задржавање до 48 часова и они ће, уз кривичну пријаву, бити приведени надлежним тужилаштвима, наведено је у саопштењу МУП-а.

Министарка правде: Србија способна да спречи екстремизам

Министарка правде Маја Поповић, поводом јучерашњих насилних протеста испред Председништва, поручила је да је Србија јака и стабилна држава, способна да спречи сваки екстремизам и сачува свој интегритет и уставни поредак.

"Јуче су екстремистичке групе на скупу испред Председништва, позивањем и подстицањем да се силом промени уставно уређење и свргну највиши државни органи и представници тих органа, покушале да дестабилизују нашу земљу" поручила је министарка.

Надлежни органи, како је наведено у саопштењу Министарства правде, одлучно, ефикасно и одговорно раде свој посао, како би заштитили мир и сигурност грађана, преноси Танјуг.

"Сви они који су јуче позивали на насилну промену уставног уређења и вршили друга кривична дела и прекршаје, биће адекватно процесуирани у складу са законима Републике Србије" истакла је министарка и додала да ниједна ектремистичка група, без обзира на помоћ из иностранства, није јача од државе.

Синоћ су медији јавили да је у току хапшење појединаца који су учествовали на протесту испред Председништва.

Огласило се и Више јавно тужилаштво

Више јавно тужилаштво у Београду поздравило је професионално и законито поступање свих припадника полиције током јучерашњих догађаја испред Председништва Републике Србије, где су забележена озбиљна кршења закона од стране појединих учесника окупљања.

"Поручујем да ће тужилаштво процесуирати све оне који прете носиоцима највиших државних функција и све припаднике екстремистичких група који угрожавају безбедност грађана", рекао је виши јавни тужилац у Београду Ненад Стефановић. 

Гашић: Полиција ће заштитити уставни поредак и безбедност грађана

Министар унутрашњих послова Братислав Гашић изјавио је да Министарство унутрашњих послова неће дозволити ни насилним појединцима ни групама да угрожавају уставни поредак Републике Србије, безбедност, мир и сигурност свих њених грађана.

"Српска полиција је спремна да, у сваком тренутку, брзо и одговорно реагује на сваки покушај екстремиста да руше Србију хистеријом и насиљем и наоружани ходају улицама наше земље", рекао је Гашић у изјави достављеној медијима.

Он је нагласио да ће се "свако ко покуша да своје нечасне мотиве и циљеве спроведе претњама, насиљем, оружјем, суочити са одлучним и непоколебљивим одговором Министарства унутрашњих послова".

"Грађани треба да буду сигурни у снагу, спремност и одлучност своје полиције за очување њихове безбедности", рекао је Гашић.

image