Србија и Балкан

Вучић: Четири парламентарне странке подржале скуп; Дачић: Припреман државни удар

Све је било планирано, поручио председник Србије, коментаришући протест десничарских организација и претње које су му упућене
Вучић: Четири парламентарне странке подржале скуп; Дачић: Припреман државни удар© FOTO TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ

Најмање четири парламентарне странке подржале су вечерашњи скуп и све је било планирано, поручио је председник Вучић, коментаришући протест десничарских организација и претње које су му упућене.

"Не би ово заслуживало никакву посебну пажњу, али нису ово никакве неформалне екстремистичке групе, јер су подржане од најмање четири парламетарне политичке странке, и њихови представници и председници су били на овом скупу, да се нико не прави наиван. Нису се нашли они случајно и знали су шта раде, све је било планирано", рекао је Вучић.

Истакао је да је данас у Крагујевцу и Београду више пута нагласио да је авантуризам могућ само када стварате државу, али када је имате, држава не трпи авантуризам.

"Држава не може да издржи неодговорно неозбиљно и антидржавно понашање. И зато је важно да у руководству државе постоје људи који разумеју шта је држава. Неки су умислили да насиљем могу нешто да ураде", рекао је председник.

Додао је да не зна да ли су учесници скупа проруски орјентисани, али каже да су "антисрпски".

Додао је да ће држава реаговати веома одговорно и да "они који мисле да могу да сруше државу претњама, лажима, пушком, својим везама у некој страној земљи, правдајући то великим патриотизмом, не могу да победе Србију".

Ствари су у потпуности под контролом, људи треба да буду спокојни, нико неће угрозити интегритет и поредак, поручио је и додао да нико нема право да уради оно што су учесници скупа вечерас урадили, али да ће оваквих покушаја бити још много. 

"У Републици Србији се изборном вољом грађана долази на власт", каже Вучић, додавши да је прошло време када су неке службе одлучивале о томе. 

Дачић: Покушај државног удара

Јасно je да је припреман и организован покушај државног удара, захтевам од надлежних органа да предузму све мере, поручио је министар спољних послова Ивица Дачић.

"Јасно је да је данас и вечерас припреман и организован покушај државног удара, убиства председника Србије Александра Вучића и насилног преузимања власти”, рекао је Дачић за Танјуг.

Поручио је да захтева од надлежних државних органа да хитно предузму све мере за заштиту уставног поретка и јавног реда и мира.

"Ово је издаја националних и државних интереса за рачун непријатеља Србије", истакао је Дачић.

Председник Србије Александар Вучић, због стабилности Србије, штити и оне који су вечерас протестовали испред Председништва, иако му они прете убиством и газе српску заставу, поручила је премијерка Србије Ана Брнабић.

Брнабић је на Твитер налогу написала да би, да није тако, учеснике скупа вечерас дочекале десетине хиљада чланова Српске напредне странке.

"Газите српску заставу, позивате се на другу државу, претите убиством председнику Србије Александру Вучићу. Знајте да и вас штити Александар Вучић, зарад стабилности. Да није тако, дочекало би вас вечерас десетине хиљада чланова СНС-а. Овако, ви њему претите, он због Србије вас штити. 'Јунаци' несрећни", навела је Брнабић.

Лажни десничари, лажне патриоте и лажни политичари показали данас испред Председништва Србије да је њихова једина политика изазивање хаоса у земљи, насилно рушење уставног система и убиство председника Александар Вучића, као што је било и 2003. када је убијен премијер Зоран Ђинђић, навео је министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић.

"Тада Србија није имала снаге да заштити премијера од убица. Данас је наша земља снажнија и заштитиће председника Вучића и државу", истакао је Весић у саопштењу.

Он је изразио наду да тужилаштво има снаге да приведе правди и казни оне који су носили оружје са намером да убију председника као и оне који су председнику јавно претили убиством.

На Сретење свако покаже своје право лице: док је Александар Вучић позивао Србију на слогу и заједништво у чувању државе остале нам од Карађорђа и Милоша, антидржавна коалиција је на српског председника кренула - снајпером и отвореним претњама смрћу, изјавио је вечерас председник Скупштине Србије Владимир Орлић.

"Да види Србија шта ко заиста јесте, шта то може и уме да њеној деци понуди. Антидржавна булумента, што себе назива некаквим "десничарима", окупила се поново скупа са оним рестловима бившег режима који су радили све што су могли да КиМ отерају што даље од Србије и што сервилније испуне сваки налог странаца, да данас - заједно прете човеку заслужном за 27 повучених признања тзв. "Косова", навео је Орлић у саопштењу.

image