Србија и Балкан

Нецивилизацијско поступање Албанаца на Задушнице се осети највише - Србе на КиМ ни мртве не поштују

Истовремено, у Северној Митровици налази се муслиманско гробље, на коме су махом сахрањени Албанци. Никада није забележено никакво скрнављење, нити непоштовање према том сакралном месту, наводе косметски медији
Нецивилизацијско поступање Албанаца на Задушнице се осети највише - Србе на КиМ  ни мртве не поштују© TANJUG/ DOPISNIŠTVO KIM

Сваки пут када дођемо све је више порушених споменика, рекли су Срби из Северне Митровице, који су поводом Зимских задушница, група Срба из Северне Митровице обишли гробове најмилијих у јужном делу града, преноси "Радио Митровица север".

Такође становник Северне Митровице рекао је да га обузме туга, кад види у каквом је стању православно гробље.

"Видите и ђубрета има…. Толико некултуре и нецивилизацијског поступања нема нигде. Ми њихово гробље нисмо такли. Ми мртве поштујемо… А наши мртви? Коске су им померили", каже један старији Митровчанин.

Након 1999. године, гробље у Јужној Митровици доживело је судбину готово свих православних гробаља на Косову. Споменици су порушени, капела је девастирана, па обновљена, а потом опет оштећена. На више места гробне плоче су разваљене, многе хумке су зарасле до непрепознатљивости.

Новосахрањених скоро и да нема. Тек пар спорадичних сахрана и то по изричитој жељи преминулих.

Процењује се да је на гробљу у Јужној Митровици уништено 90 одсто споменика, а сваки пут када Митровчани обиђу ово место, што се дешава искључиво на Задушнице, констатују да је оштећен још по који споменик.

Истовремено, у Северној Митровици, на улазу у град из правца Звечана, налази се муслиманско гробље, на коме су махом сахрањени Албанци. Никада није забележено никакво скрнављење, нити непоштовање према том сакралном месту.

Грађани су јутрос на гробље отишли превозом који је организовао Привремени орган општине Косовска Митровица.

Приштински свештеник Станиша Арсић апеловао је на све који имају сроднике сахрањене у Приштини да дођу макар на Задушнице и обиђу њихове гробове.

"То нам је у аманет да све што имамо остало нам је од њих. И ако ми њих заборавимо, знајте да не чинимо исправну ствар. Ово је слика данашњег дана на приштинском гробљу. Заиста је жалосно да поред две породице које су изашле на гробље данас, никог другог нема овде", рекао Арсић.

На православном гробљу у Приштини на данашње задушнице изашло је десетак грађана, како би обишли гробове својих најмилијих.

image