Србија и Балкан

Приштински политичари у жалости: У Бриселу ће се разговарати о формирању ЗСО, не о признању

Из изјава међународних званичника јасно се види да фокус није на остваривању наведених циљева, већ на формирању Заједнице српских општина, сматра Мемљи Краснићи
Приштински политичари у жалости: У Бриселу ће се разговарати о формирању ЗСО, не о признању© FOTO TANJUG/ DOPISNIŠTVO KIM/bs .

Председник Демократске партије Косова (ДПК) Мемљи Краснићи оценио је да је власт својом некомпетентношћу деградирала дијалог, због чега ће се у понедељак у Бриселу разговарати о формирању Заједнице српских општина а не о коначном споразуму са Србијом са признањем у центру.

Красићи је на Фејсбуку навео да ће састанак у Бриселу означити почетак нове фазе дијалога, у којој међусобно признање тзв. Косова и Србије више неће бити тема дискусије.

"Ова нова фаза је директан резултат двогодишњег лошег вођења дијалога од стране Куртијеве владе. Без обзира на састанак у понедељак, тзв. влада је већ јавно прихватила план који је предложила Европска унија. Сам план не садржи готово никакву конкретну корист за 'Косово'. Не говори се о признању од стране пет земаља ЕУ, не говори се о отварању пута чланству у НАТО, нити о добијању статуса кандидата за чланство у ЕУ, док међусобно признање не долази у обзир", каже Краснићи.

Додаје да је још горе што се из изјава међународних званичника јасно се види да фокус није на остваривању наведених циљева, већ на формирању Заједнице српских општина.

"Дакле, састанак у понедељак је састанак за формирање ЗСО, а не за признање. Јер Влада је својом некомпетентношћу деградирала дијалог од коначног договора са признањем у центру до прелазног споразума са ЗСО у центру", закључује Краснићи.

image
VV inauguration
banner