Србија и Балкан

"Случајни Срби" и косовско питање: Да је све изгубљено не би нас звали у Брисел

Весна Пешић сматра да српски председник мора у понедељак у Бриселу да потпише француско-немачки план. Ако нешто каже Весна Пешић, то је најбољи показатељ шта не треба да урадимо, каже Стевица Деђански
"Случајни Срби" и косовско питање: Да је све изгубљено не би нас звали у Брисел© Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Није бивша председница Грађанског савеза Србије Весна Пешић једини заступник идеје да је Косово и Метохија за Србију одавно изгубљено – већ смо од неких представника "грађанске Србије" много пута чули да треба да се окренемо својим економским проблемима, па и еколошким, уместо што се бакћемо са Косметом, као да Косово и Метохија није део нас.

Пешић је, међутим, једна од ретких која је "храбро" иступила уочи састанка председника Србије Александра Вучића и премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија да посаветује српског председника да би "морао 27. фебруара у Бриселу да потпише француско-немачки план за решавање косовског питања".

У изјави за агенцију Бета, Весна Пешић каже да бољу понуду од француско-немачког плана не можемо да добијемо, али и појашњава да, супротно свему што смо чули од западних званичника, страних и домаћих државника упућених у предлог, француско-немачки план не предвиђа међусобно признање, као ни чланство "Косова" у Уједињеним нацијама.

Уз обавезни дневно-политички осврт да "Србија нема никакав план за решавање косовског питања", изнела је и став да је потписивањем Бриселског споразума 2013. године Србија фактички признала независност тзв. Косова.

"Вучић је од потписивања Бриселског споразума предао Приштини све елементе државности Србије: полицију, правосуђе, Газиводе, локалну самоуправу… Срби на 'Косову' живе у страху и неизвесности, ако одбију наређења криминалне групе којом управљају Београд и Српска листа, могу у најмању руку да очекују да ће им бити запаљени аутомобил или кућа", примећује Пешић.

Ако нешто каже Весна Пешић...

Страх и неизвесност Срба на Косову и Метохији немају, по бившој председници Грађанског савеза Србије, никакве везе са рањавањем из ватреног оружја српских дечака на Бадњи дан на које је пуцао припадник Косовских безбедносних снага. Нити са пуцањем припадника РОСУ на аутомобил на Бистричком мосту у којем су се налазила два Србина. Нити са убадањем ножем српског младића у селу Могила, што су починила двојица Албанаца. Да поменемо само неке инциденте и само ове године.

Јер некадашња председница ГСС-а их не помиње.

Ако нешто каже Весна Пешић, то је најбољи показатељ да треба урадити све супротно од тога, каже директор Центра за развој међународне сарадње Стевица Деђански за РТ Балкан.

"Друга ствар је зашто неко дозвољава било којој особи у нашој земљи да позива на рушење уставног поретка Србије а да због тога не буде у најмању руку прозван у медијима и да се постави питање како је тако нешто дозвољено. Катастрофа је да имамо такве људе у Србији, који су припадници српског народа или 'случајни Срби', који позивају на рушење уставног поретка и на предавање дела територије наше државе", истиче Деђански.

Осврћући се на изјаву да је Србија фактички већ признала тзв. Косово потписом на Бриселском споразуму 2013, наш саговорник се пита зашто би онда уопште разговарали с нама.

"Да је 'Косово' изгубљено нико од нас не би тражио да га признамо. То је дефетистичка изјава која је подстакнута или лукративним интересима или једноставно мржњом према народу којем припадају. Прича о томе да смо све изгубили, да треба да прихватимо реалност... па видите реалности се мењају, да говоримо њиховом терминологијом. Сећамо се и у историји, некад смо губили нешто па смо после враћали. То што неко нешто хоће да нам узме, то не значи да ми с тим треба да се сложимо. Ниједна држава на свету се не би сложила да јој неко узме 20 одсто територије, а наши такозвани западни пријатељи и њихове слуге у Србији траже од нас да то добровољно прихватимо", напомиње Деђански.

image