Србија и Балкан

Курти писао Зеленском: Наше приче су сличне, НАТО подржава вас, као што је подржао нас

Курти је додао да су у питању два народа која су изгубила многе од својих најбољих грађана због, како је навео, "империјалистичких планова суседних земаља"
Курти писао Зеленском: Наше приче су сличне, НАТО подржава вас, као што је подржао нас© FOTO TANJUG/ DOPISNIŠTVO KIM

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти послао је писмо председнику Украјине Владимиру Зеленском и навео да приче такозваног Косова и Украјине имају сличности.

Куртијево писмо адресирано је 23. фебруара, уочи годишњице почетка руске Специјалне војне операције у Украјини, али је данас објављено у албанским медијима.

У писму се наводи да су Украјинци и Албанци на Косову и Метохији два народа која су изгубила много својих најбољих грађана због, како је Курти написао, "империјалистичких планова суседних земаља".

Према Куртијевој интерпретацији догађаја, агресија НАТО на Савезну Републику Југославију је организована да би се зауставио геноцид Србије над народом на Косову и Метохији, заборављајући да је тада 19 земаља напало суверену државу, као и то колико је српских цивила страдало у бомбардовању.

"Сада сте на фронту новог рата који мора да оконча геноцид Русије над вашим народом, као и да оконча њене империјалистичке покушаје да заузме вашу територију. И поново вас подржавају демократије, државе чланице НАТО, као што су подржале нас", пише Курти у писму.

У Куртијевом поимању ситуације, Украјинци се боре за заштиту демократије, територијалног интегритета, људских права и слобода, права народа и суверенитета државе и тврди да се Приштина налази у сличној опсаности.

Курти наводи у писму да је угрожен због, како каже, жеље Београда који је "главни савезник Русије на Балкану" да поткопа суверенитет тзв. Косова, заборављајући да је Косово и Метохија јужна српска покрајина и да је једностраним проглашењем независности Приштина уз помоћ Запада нарушила суверенитет и територијални интегритет Србије.

"Стога, у врло стварном смислу, ваш циљ је наш циљ, ваша битка је наша битка", написао је Курти потпуно занемарујући историјске и реалне околности.

Ова вест о Куртијевом писму објављена је у албанским медијима пред наставак дијалога Београда и Приштине у Бриселу где ће главна тема бити такозвани европски план за Косово и Метохију.

Домаћин сусрета биће шеф европске дипломатије Жозеп Борељ, а присуствоваће и специјални изасланик ЕУ за Западни Балкан Мирослав Лајчак.

Како је најављено, прво ће бити одржани појединачни састанци, а онда и заједнички састанак Вучића, Куртија и европских званичника. На столу ће бити такозвани европски предлог, за који је Вучић рекао да је неприхватљив Србији.

image
VV inauguration
banner