Свет

Конгресменка Тејлор Грин: Зеленски је командант америчке војске и гура САД у "светски рат"

Марџори Тејлор Грин је позвала на опозив Бајдена "пре него што буде прекасно", коментаришући председников пут у Кијев
Конгресменка Тејлор Грин: Зеленски је командант америчке војске и гура САД у "светски рат"© Tanjug/AP Photo/Carolyn Kaster

Украјински председник Владимир Зеленски гура америчку војску ближе глобалном сукобу, изјавила је републиканска конгресменка Марџори Тејлор Грин. Њена изјава уследила је након ненајављеног путовања америчког председника Џозефа Бајдена у Кијев.

"Бајден није отишао у Ист Палестајн у Охају на Дан председника", навела је конгресменка из Џорџије, алудирајући на мали амерички град у коме је воз који је превозио опасне материјале искочио из шина раније овог месеца. "Отишао је у Украјину, земљу која није чланица НАТО-а, чији је вођа глумац и очигледно сада командује војском Сједињених Држава у светском рату".

Конгресменка је поручила да је подршка Вашингтона Кијеву "попут рата САД-а са Русијом". Она је оценила да сукоб у Украјини "сада више личи на америчко-кинески рат који се води кроз рат Украјине и Русије". Тејлор Грин је позвала на опозив Бајдена "пре него што буде прекасно".

Једна од најгласнијих критичара Бајденове спољне политике, Тејлор Грин је била међу америчким политичарима који позивају на ревизију војне и економске помоћи земље Украјини. Конгрес је у децембру блокирао предлог по том питању.

Бајден је у понедељак ненајављено отпутовао у Кијев, скоро годину дана након што је Москва покренула своју Специјалну војну операцију у суседној држави. Он је представио нови пакет помоћи вредан 460 милиона долара, који укључује муницију за вишецевне ракетне бацаче ХИМАРС и противтенковско оружје које се испаљује са рамена.

Према Пентагону, Вашингтон је Кијеву обезбедио 30,4 милијарде долара безбедносне помоћи у периоду од 24. фебруара 2022. до 20. фебруара 2023. године.

Русија тврди да страно оружје неће променити ток сукоба. Министар спољних послова те земље Сергеј Лавров рекао је да НАТО, помажући Украјини, води "прокси рат" против Москве. Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је овог месеца да војна инфраструктура алијансе коју предводе САД "ради 24/7" на одржавању Украјине.

image
VV inauguration
banner