Србија и Балкан

Нова рунда преговора Београда и Приштине, ултиматум за Србију

У Бриселу се данас одржава нова рунда преговора Београда и Приштине. Тема састанка биће француско-немачки план
Нова рунда преговора Београда и Приштине, ултиматум за Србију© Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Дијалог Београда и Приштине на високом нивоу, под покровитељством Европске уније, наставља се данас у Бриселу.

Високи представник ЕУ за спољну политику Жозеп Борељ, уз подршку специјалног представника Мирослава Лајчака, одржаће одвојене састанке са председником Србије Александром Вучићем и премијером приштинских институција Аљбином Куртијем, с почетком у 15 сати, после чега ће уследити заједнички састанак, најављено је из прес-службе ЕУ.

Тема састанка је, како је наведено, предлог ЕУ о нормализацији односа између Београда и Приштине.

На крају се очекује изјава за медије високог представника Жозепа Бореља, који је раније изјавио да је дијалог у кључној фази.

Лајчак је пре састанка рекао да је циљ да обе стране јасно прихвате европски предлог. САД, такође, очекују конструктиван приступ Вучића и Куртија, поручио је Стејт департмент.

Уочи дијалога, председник Француске Емануел Макрон, немачки канцелар Олаф Шолц и премијерка Италије Ђорђа Мелони упутили су писма која су стигла у Председништво Србије, а потом и у Приштину.

За Београд, приоритет је Заједница српских општина (ЗСО), чије формирање Приштина одбија, док су "црвене линије" признање самопроглашене независности "Косова" и место у Уједињеним нацијама.

Несташица шаргарепе, али не и штапова

Извори "Новости" из Брисела наводе да је састанак осмишљен тако да се верификује начелна сагласност око документа, који није коначан, и само би требало да пружи основ за правно уобличавање финалног правно обавезујућег договора. Под условом да он уопште буде постигнут.

Такође није искључено ни да се до 21. марта организује још један сусрет Вучића и Куртија.

"Запад ће и даље примењивати шатл дипломатију и неће одустати да на све начине приволи обе стране да дођу до обострано прихватљивог предлога, барем до лета", рекао је за "Блиц" дипломата Зоран Миливојевић.

Коментаришући писмо ЕУ званичника, за које "Новости" наводе да га је Вучић помно анализирао, Миливојевић каже да "врх ЕУ жели да испослује сагласност Београда и Приштине да прихвате европски план."

"Мислим да се у том плану нашло мало штапа и мало шаргарепе", рекао је он.

Миливојевић оцењује да би Србија, ако не прихвати европски предлог, могла да се суочи са "прекидом процеса европских интеграција, повлачењем инвестиција и свеобухватним мерама у политичком и економском смислу које ће нанети велику штету Србији."

Дипломата не очекује да ће данашњи разговори бити вођени по принципу "узми или остави", већ да ће се од Београда и Приштине тражити да дају начелну сагласност о прихватању, као основу за преговоре.

Резултат састанка у Бриселу зависиће и од тога да ли ће Курти прихватити да без опструкција разговара о ЗСО.

Миливојевић није оптимиста, будући да Курти не одустаје од максималистичких циљева и истакао је да на састанку на столу мора бити ЗСО, као услов да уопште дође до неког пробоја у дијалогу.

"Тек када се заокружи Бриселски споразум у целини, када се формира ЗСО, онда можемо очекивати неки напредак и разговор на друге теме, укључујући европски план. ЕУ жели да подигне динамику, да направи неки резултат и да по сваку цену обезбеди сагласност Србије да почне да се разговара о европском плану. И да се, како је то Лајчак изјавио, воде паралелтни процеси, ЗСО и европски план. То је за Србију неприхватљиво", рекао је Миливојевић за "Политику".

Он је додао и да је за Београд неприхватљива идеја да питање ЗСО буде уграђено у евроопски план и наглашава да, ако се остане на Куртијевој позицији, то представља озбиљан ризик за безбедност и стабилност на овим просторима и за све процесе иза којих стоји Запад и за које се залажу у функцији мира и стабилности.

image
VV inauguration
banner