Србија и Балкан

Дрецун: Без Србије нема никаквог договора, а данас можемо само да разговарамо

Циљ Запада је да, постизањем основног споразума, отвори врата за чланство Косова у НАТО, навео је председник скупштинског одбора за КиМ
Дрецун: Без Србије нема никаквог договора, а данас можемо само да разговарамо© ATA Images

Од данашњег састанка у Бриселу не може се очекивати постизање споразума, већ само разговор, оценио је председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун.

"Данас можемо само да разговарамо, да се начелно постигне договор о томе шта ће бити са ЗСО, да изнесемо наше црвене линије и видимо каква ће бити мапа пута даљих разговора. Да се нешто данас чврсто дефинише није за очекивати", казао је Дрецун на ТВ Пинк.

Истакао је да европски предлог, који предвиђа основни споразум, наставак разговора и коначни споразум може бити концепт за разговоре.

Међутим, указао је да је циљ Запада да, постизањем основног споразума, отвори врата за чланство Косова у НАТО.

"Морамо да разумемо да је читава ова прича усмерена да, због Украјине НАТО жели да успостави апсолутну доминацију на овим просторима, и да се створе услови да 'Косово' може да аплицира за чланство. Постизањем почетног споразума са Београду могли би да кажу непризнавачима да су постигли политичко решење", додао је Дрецун.

Дрецун је истакао да без Србије нема никаквог договора, јер не би могли да "сломе" "непризнаваче" и зато сматра да постоји маневарски простор, који је ојачан већинском подршком у парламенту и огромном подршком грађана да се инсистира на црвеним линијама.

Указао је да ће данас бити најпре одвојени разговори у којима ће посредници тражити од Приштине да поштује обавезу за формирањем ЗСО, а да ће Аљбин Курти тражити да се у споразум наведе експлицитно међусобно признање, јер има притисак опозиције.

Од Србије, очекује, ће се тражити да прихвати одредбе споразума.

"Наша страна ће тражити формирање ЗСО, јер ако нешто није формирано што договорено пре 10 година, не може постојати извесност да ће се поштовати и све друго што се договори", објаснио је Дрецун.

Рекао је да ће европски посредници настојати да убеде Србију да дефинисање принципа територијалног интегритета и суверенитета не представља признање.

"Ради се о живим дипломатским активностима, које показује интерес многих земаља да се реши косометско питање. Али претерана журба не доприноси постизању коначног договора косметског питања", рекао је Дрецун додајући да се ствара и конфузија изјавама да је све договорено, да је европски предлог прихваћен и то значи да ће бити споразума.

image